Zabilježili prvi slučaj korone nakon 253 dana, cijela nacija bijesna na krivca

Korona se vratila na Tajvan. Otok koji puna 253 dana nije zabilježio lokalni slučaj transmisije i koji je glasio kao ogledni slučaj uspješne borbe protiv pandemije, jučer je zabilježio prvi slučaj Covida-19 nakon 12. aprila.

Čelnici države i građani potpuno su pobjesnili na krivca za novonastalu situaciju, a radi se o pilotu s Novog Zelanda koji je radio za jednu tajvansku kompaniju. Epidemiolozi vjerovatno i ne bi došli do njega da nisu naišli na jednu ženu koja je bila pozitivna na virus i koja je priznala da je bila u kontaktu s pilotom.

– On je zatajio sve kontakte i aktivnosti. Jako bezobzirno! – bio je ljut ministar zdravstva Chen Shih-chung koji je najavio i paprenu kaznu za pilota. Morat će platiti oko 9.300 eura…

– Obilazio je prodavnice, trgovačke centre, družio se s više ljudi…

Ovaj novi slučaj težak je udarac za otok koji je od početka pandemije zabilježio tek 770 slučajeva koronavirusa i sedam smrtnih slučajeva koji datiraju još od marta. Zemlja od 24 miliona stanovnika je već na samom početku Covid-drame zatvorio granice i implementirao oštre mjere protiv virusa…

Od aprila Tajvan je zabilježio tek nekoliko slučajeva koronavirusa među povratnicima u zemlju i migrantima koji su odmah po dolasku na otok prepraćeni u karantenu i pušteni tek nakon dvije sedmice izolacije.

Što se tiče pilota koji rade za domaće kompanije, oni moraju proći tek trodnevnu karantenu po dolasku u zemlju, i upravo je ovaj novi slučaj potaknuo debatu o tome je li to dovoljna mjera i treba li postrožiti pravila.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE