Zaboravite fudbal kakav poznajemo: Predložene nove revolucionarne promjene

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U svakom sportu, igrači i suci moraju se pridržavati važećih pravila. Pravila koja vladaju u fudbalu nepromijenjena su već dugi niz godina, iako s vremena na vrijeme postoje noviteti.

Govorimo, naprimjer, o VAR sistemu koji je uveden da bi se sucima olakšao posao pri donošenju najtežih odluka.

Nedavno je ideje za poboljšanje utakmica i olakšanje sucima podijelio njemački sudac Patrick Ittrich.

On je 44-godišnji njemački sudac. Karijeru je započeo vodeći niželigaške utakmice, a od 2016. godine je sudac utakmica Bundeslige.

Nijemac je za “Sport Bild” podijelio svoje vizije poboljšanja  utakmica. Prva promjena odnosi se na taktičke prekršaje na sredini terena. Prema mišljenju suca, u ovakvim situacijama slobodan udarac treba biti na 17 metara od gola, što bi značilo manje ovakvog ponašanja.

Sudac je pronašao i način kako smanjiti preuveličane reakcije igrača na prekršaje. U slučaju tri pada na terenu, igrač bi morao napustiti teren na 3 minute kako bi dobio liječničku pomoć. To bi spriječilo krađu vremena. 

Vrijeđanje suca bilo bi strogo kažnjeno. U tom slučaju igrač bi bio isključen iz igre na desetak minuta da se smire emocije.  “Možemo učiti od rukometa u tom smislu” rekao je Ittrich.

Posljednja novost bila bi reakcija suca na čestu zabunu u slučaju kontroverznih događaja na terenu. Ako bi nakon odluke koja nije bila zadovoljavajuća za momčad, cijela momčad otrčala do suca, sudac bi imao pravo isključiti tri igrača i dati im crveni karton.

Teško je očekivati da se ovo sve uvede u skorijem periodu. Neki će se složiti s njemačkim sucem, neki ne, no jasno je da poslije ovoga fudbal više ne bi bio isti.

Na Svjetskom prvenstvu vidjeli smo samo jednu malu promjenu u vidu dužih sudijskih nadoknada, a sve ove promjene koje je njemački sudac naveo bi tek promijenile fudbal iz korijena. 

sportsport/press