Zaboravite mekani madrac, evo i zašto

4 15
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ako pratite savjete i spavate osam sati u danu, onda oko 50 sati u sedmici provodite u krevetu. Međutim, spavanje ne znači da nećete imati problema. Naime, iako ne postoji jedna poza koja će odgovarati svakome, ako spavate „krivo“, osjetit ćete to tokom dana.

Nepravilan položaj

Isto tako postoje položaji u kojem možete spavati ako vas muči neka vrsta boli, poput one u zglobovima, savjetuju stručnjaci. Oni dodaju i kako bi svako koga muči bilo kakva vrsta boli u leđima trebao odbaciti naviku spavanja na leđima. Kako se radi o nepravilnom položaju, kičma će patiti i može uzrokovati razne probleme.

Slično se odnosi i na vaš jastuk, koji može utjecati na vaš način spavanja, a posebno je važan ako vas muči bol u vratu ili gornjem dijelu leđa. Stučnjaci pojašnjavaju kako će određeni jastuci biti dobra podrška vratu i tako spriječiti daljnje probleme i da ćete najbolje sami, prema tome koliko vam je ugodno ležati, moći procijeniti da li je vaš jastuk dobar, a isto se odnosi i na madrac i na položaj tijela.

No, prije nego što saznate kako trebate spavati, provjerite i na čemu spavate. Mekani madrac, koji se spominje kao najbolja opcija ako vas bole leđa, možete zaboraviti, a ljekari će uvijek preporučiti da odaberete srednje mekan madrac.

Savijene noge

Ako ležite na leđima s ispruženim nogama, možete osjetiti bol u kičmi. Stručnjaci savjetuju da legnete na desnu ili lijevu stranu sa savijenim nogama i jastukom između koljena, jer ćete tako dati dodatnu podršku kukovima i malo olakšati kičmu. Ako, ipak, volite ležati na leđima, jastuk ispod nogu može malo olakšati stvar.

Bol u vratu

Ukočenost i bol u vratu vrlo su česte tegobe, koje se javljaju u svakoj dobi. Mogu biti posljedica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osjećaj neugodne ukočenosti. Možete spavati na leđima ili boku, a vi ćete sami znati prepoznati šta vam više odgovara. No, pobrinite se da imate odgovarajući jastuk koji je napravljen posebno kako bi zaštitio prirodni oblik vrata. Nikako nemojte pod glavu staviti puno jastuka ili spavati bez jastuka, jer se ne radi o prirodnom položaju vrata.

Upala i oteklina

Kako će svaki drugi položaj samo pogoršati bol u kukovima, najbolje je spavati na leđima, ali tako da ispod koljena stavite jastuk, savjetuju stručnjaci. Burze su manje ili veće vrećice smještene uz određene zglobove. Nalazimo ih i između pojedinih mišića i njihovih tetiva, potom na mjestima gdje mišići i tetive dolaze u dodir s tvrdom podlogom, najčešće s kostima.

Osnovna uloga sluznih vrećica je da uklanjaju trenje između tetiva ili mišića i njihove podloge. Taj se proces može poremetiti ako ležite na boku i može doći do burzitisa, upalnog procesa kojeg karakteriziraju bolovi, upala i oteklina u ramenima, laktovima, kukovima, koljenima ili zglobovima šaka ili stopala, napominju stručnjaci.