Zabranjen uvoz 20.700 predmeta opšte upotrebe

Zabranjen uvoz 20.700 predmeta opšte upotrebe

slika (5)

Republička zdravstvena inspekcija u prvih šest mjeseci ove godine utvrdila je hemijsku neispravnost kod 19 pošiljki opšte upotrebe i zabranila uvoz 20.733 komada dječijih igračaka i raznih vrsta posuđa, većinom iz Kine.

Od 19 pošiljki, četiri pošiljke sa 2.196 komada odnose se na dječije igračke i proizvode za djecu, a 15 pošiljki sa 18.537 komada na materijale koji dolaze u kontakt sa hranom, saopšteno je iz Inspektorata.

Neispravnost dječijih igračaka odnosila se na lako izvlačenje kose kod lutaka i nemogućnost dezinfekcije, dok je kod materijala koji dolaze u kontakt sa hranom, odnosno raznih vrsta posuđa, utvrđena migracija hroma, mangana, olova, nikla, te mehanička oštećenja i vizuelne promjene površine.

Kod 90 odsto neispravnih pošiljki zemlja porijekla je Kina i u svim slučajevima inspektori su zabranili uvoz neispravnih predmeta opšte upotrebe koji su uništeni ili vraćeni pošiljaocu.

U unutrašnjem prometu, u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH, uzeto je šest uzoraka dječjih igračaka iz prometa radi ispitivanja migracije olova i hroma i svi rezultati ispitivanja bili su uredni.

Tokom prvih šest mjeseci Republička zdravstvena inspekcija je u spoljnotrgovinskom prometu, prilikom uvoza, pregledala 7.605 pošiljki, od čega 7.310 pošiljki predmeta opšte upotrebe i 295 pošiljki hemikalija /biocida/. Tom prilikom uzeto je 450 uzoraka predmeta opšte upotrebe za analizu u ovlaštenim laboratorijama.

Izvor: Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS