Portal 072info

Zabranjeno izdavanje registracija s oznakom IS

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija za saobraćaj u nekoliko njemačkih gradova zabranili su izdavanje individualnih registracijskih pločica za automobile koji sadrže slovnu kombinaciju “IS” što je kratica za tzv. Islamsku državu, javljaju njemački mediji.

“IS se može iščitavati kao podrška ISIS-u i isto tako kao što su zabranjene i druge kombinacije poput ‘HH’ (Heil Hitler) tako smo odlučili zabraniti i ovu kombinaciju”, poručili su iz okruga Marburg-Biedenkopf.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako doznaje Frankfurter Allgemeine Zeitung, iste mjere planiraju i neki drugi gradovi poput Darmstadta. Ova mjera se međutim neće provoditi retroaktivno. Kratica “IS” se tako pridružila listi zabranjenih kratica na pločicama njemačkih automobila.

Pored već spomenute “HH” zabranjene su i kratice “NS”(Nacionalsocijalizam), “SS” (Specijalne jedinice tokom Trećeg Reicha),”HJ” (Hitler Jugend) kao i kombinacija “88” koja stoji za osmo slovo abecede H pa tako čini, u desno-radikalnoj sceni vrlo popularnu kombinaciju “HH”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Nuernbergu je osim toga zabranjena i slovna kombinacija “SU” koja, s obzirom da slovne kombinacije na pločicama dolaze odmah iza kratice grada ili okruga, u ovom slučaju čine kombinaciju “NSU” što je kratica za”Nacional-socijalističko podzemlje”, desno-ekstremnu grupu koje je posljednjih desetak godina izvela niz napada na strance u Njemačkoj.

ba.n1info.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)