Portal 072info

Zabranom pušenja gubi se 269 miliona KM

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Broj radnika bio bi smanjen za oko 11 tisuća, a očekivani pad prometa iznosio bi oko 259,9 milijuna KM. Također bi bio zabilježen i pad prihoda od PDV-a od oko 38 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Javne rasprave

Takve pesimistične projekcije iznijeli su predstavnici tvrtki članice Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH, predstavnici duhanske industrije te samostalni ugostitelji i trgovci na tematskom okruglom stolu pod nazivom “Mitovi i istine o usvojenom nacrtu Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih prerađevina” kojem su nazočili predstavnici resornih ministarstava Vlade FBiH, predstavnici obrtničkih komora, predstavnici federalnog Parlamenta i Doma naroda.

Iako je nacrt Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda još uvijek u fazi javne rasprave, predstavnici vlasti na tom tematskom okruglom stolu, koji je organizirala Gospodarska komora FBiH, upozoreni su na sve potencijalne financijske štete koje bi zakon sa svojom primjenom mogao imati na brojne poslovne subjekte u Federaciji BiH, prvenstveno na ugostiteljstvo.

Predstavnici Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH traže da zakon ide u smjeru fleksibilnijih modelskih rješenja tako da se u ugostiteljskim objektima naprave zasebne prostorije za pušače ili da se ugostiteljski objekti mogu opredijeliti jesu li za pušače ili nepušače. Oni su istaknuli kako se nitko ne zalaže za promociju pušenja, ali napominju kako su određene odredbe zakona potpuno nepotrebne i neučinkovite, a posebno štetne za razvoj sektora turizma i ugostiteljstva te duhanske industrije, što je potkrijepljeno i iskustvom iz zemalja regije. Projekcije o milijunskim financijskim gubicima u ugostiteljstvu, trgovini i duhanskoj industrije zbog uvođenja potpune zabrane pušenja iznesene su u sklopu istraživanja konzultantske kuće KPMG, koje je provedeno među ugostiteljima u FBiH i RS-u.

Prema predloženom Zakonu o ograničenoj uporabi duhanskih prerađevina, nadzor nad zabranom pušenja u svim zatvorenim prostorima preuzet će za to posebno formirano Federalno povjerenstvo za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Prema prijedlogu u FBiH, uspostavilo bi se Federalno povjerenstvo s 10 članova, koji će biti imenovani iz različitih ministarstava u Vladi Federacije BiH, kao i predstavnika sektora civilnog društva.

– Kako je pristup kontroli upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje temeljen na multisektorskim načelima, potrebno je da svi relevantni sektori imaju svoju ulogu, provode svoje ovlasti te da se sve raspoložive informacije pravodobno obrađuju kroz tijelo kakvo je Federalno povjerenstvo – stoji u zaključku.

Pristup kontroli

Osim što se uvodi zabrana pušenja u svim prostorima, cigarete i proizvodi od duhana u budućnosti neće biti izloženo na prodajnim mjestima kao što je to slučaj bio do sada. Duhanski proizvodi na kioscima, u trgovinama, šoping-centrima bit će skriveni iza zastora na kojima ne smije biti istaknuta nikakav oznaka koja upućuje na to da je riječ o duhanu ili proizvodima od duhana.

 

Vecernji.ba

Podijelite članak