Portal 072info

Zabranu pušenja na radnim mjestima podržava 70 posto ispitanika u FBiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Više od 50 posto ispitanika u Federaciji BiH smatra da bi sveobuhvatan zakon o kontroli duhana doveo do značajnog poboljšanja kvalitete života, pokazalo je istraživanje koje je u okviru Socio-ekonomske analize uticaja predloženog federalnog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih proizvoda za pušenje uradilo Udruženje “Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI) uz podršku Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Vlada Federacije BiH je 16. februara  utvrdila Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ovoj odluci je doprinijela i kampanja „Smeta Mi“ koju je realiziralo Udruženje PROI u okviru projekta „Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana“ finansiranog od Evropske unije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cilj kampanje je bio povećanje svijesti, kako među građanima tako i među donosiocima odluka, kao i ojačavanja funkcionalnih i koordiniranih mehanizama zaštite od razarujućih zdravstvenih, društvenih, ekoloških i ekonomskih posljedica konzumiranja duhana i izloženosti duhanskom dimu.

– Tokom prve godine kampanje uspjeli smo doći do velikog broja građana i prikupiti podršku od njih. Sada je vrijeme da svi zajedno kucamo na vrata parlamentarcima i idemo korak dalje – izjavila je za Fenu Arijana Knežević, menadžerica za komunikacije Udruženja PROI.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanjem su dobiveni važni podaci kada je u pitanju zagađenje zraka u ugostiteljskim objektima u kojima je dozvoljeno pušenje, stavovi ugostiteljskih radnika o pitanju izloženosti duhanskom dimu i popratnih zdravstvenih problema, stavovi javnosti u vezi sa specifičnim odredbama novog zakona, kako među pušačima tako i među nepušačima, te marketinške taktike duhanske industrije koje direktno targetiraju djecu školskog uzrasta.

Podaci iz Socio-ekonomske analize uticaja predloženog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih proizvoda za pušenje govore da je od 1.310 ispitanika u FBiH 51 posto nepušača i 49 posto pušača.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezultati kampanje govore i to da su troškovi domaćinstava veliki. U 50 posto domaćinstava se sedmično ispuši više od sedam kutija cigareta, dok je u 50 posto domaćinstava više od jednog pušača.

Oko 95,8 miliona KM procijenjeni su ukupni mjesečni troškovi domaćinstava za cigarete. Godišnji prosječni troškovi domaćinstava FBiH za kupovinu cigareta iznose 1,150 milijardi KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima podržava 70 posto ispitanika u FBiH. Više od 78 posto anketiranih prepoznaje važnost donošenja sveobuhvatnog zakona o kontroli duhana radi ubrzanja procesa evroatlantskih integracija.

Vlada Federacije BiH je utvrdila Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje radi zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, a ovaj zakon zabranjuje upotrebu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Za kršenje ili neprovedbu  ovog zakona, predviđene su kazne  od 250 do 15.000 maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija