Portal 072info

Zabrinjavajuća mjerenja: U Zenici zagađenje zraka već alarmantno

S hladnijim danima, kako je to uobičajeno u ovo doba godine, nastupaju brojni problemi sa zagađenjem zraka u brojnim bh. gradovima, pa su već ovih dana zabilježeni indeksi kvaliteta zraka koji ukazuju građani brojnih gradova udišu nezdrav zrak.

Generalno, zrak je tokom cijele godine prezagađen brojnim ispušnim gasovima iz industrije, ispušnim plinovima iz automobila, a stanje postaje alarmantno s hladnijim danima kada zrak dodatno zagađuju domaćinstva koja se zagrijavaju fosilnim gorivima.

Posljednja mjerenja iz dvanaest gradova u kojima postoje PM2,5 monitori, pokazala su da je zrak dobre kvalitete u svega tri grada i to u Ugljeviku, Jajcu i Gradačcu.

U Kaknju i Bosanskom Brodu, zabilježeno je umjereno zagađenje zraka, zbog čega je moguće uzrokovanje problema kod osoba osjetljivih na zagađenje zraka, te im se preporučuje izbjegavanje boravka vani. Slična situacija je i u Sarajevu i Zenici, gdje je zrak nezdrav za osjetljive grupe, što predstavlja opasnost za osobe oboljele od bolesti organa za disanje i srca, stare, trudnice i djecu, kojima se također savjetuje boravak u zatvorenim prostorima.

pregled_kvalitet_zrak_bih_prtscr3.jpg - undefined

Situacija je posebno alarmantna u Tuzli, Lukavcu i Živinicama, gdje indeks zagađenosti zraka prelazi vrijednosti od 150, što označava da je zrak opasan za sve građane.

U takvim situacijama najugroženije su osobe s bolestima srca i disajnih puteva, ali i svi građani jer, dužim udisanjem ovakvog zraka, svi počinju osjećati negativan utjecaj na zdravlje.

pregled_kvalitet_zrak_bih_prtscr.jpg - undefinedOvakve vrijednosti zagađenja zraka bilježe se još od početka oktobra, a sa sve hladnijim danima zagađenje zraka se drastično povećava, što predstavlja dodatnu opasnost za sve građane BiH.

Svi podaci preuzeti su s Web aplikacije Zrak, koja je projekt udruženja EkoAkcija iz Sarajeva…/Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box