Zabrinjavajuća objava upućena ministru Sinanoviću: Nezakonito praćenje krim inspektora MUP-a ZDK. Ako nemaš kičme, ne bavi se ovako važnim poslom!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što je naš portal objavio da je ministar unutrašnjih poslova Benjamin SINANOVIĆ (SDP) na dnevni red za današnju sjednicu Vlade ZDK predložio tačku Prijedlog Rješenja o imenovanju policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ali da će, ipak, ministar povući ovu tačku sa dnevnog reda, brojne su reakcije i osude javnosti. 

Posebno je zabrinjavajući komentar Ivana Ćure, a koji javno upozorava ministra kako mu je ugrožena sigurnost. 

-Cijenjeni ministre, ne znam sjećate li se prošlog ponedjeljka 11.09.2023. godine kada vas je kontaktirao ministar Vinko Marić i rekao vam da se za mene osobno raspituju dva naoružana lica u crnoj škodi oktaviji zatamnjenih stakala i da se predstavljaju kao policijski službenici MUP-a ZDK, a čemu je prethodilo nezakonito praćenje od strane dva krim insprktora MUP-a ZDK koje se dogodilo dva dana prije, odnosno u subotu 09.09.2023. godine. Ne znam ministre za koga radite, ali vi vašim neradom i nečinjenjem ugrožavate moj život i sigurnost, pa vas ovako javno obavještavam da ćete zajedno sa kriminalcima Ramom Isakom i Ivom Tadićem biti odgovorni i prijavljeni za bilo kakav pokušaj nezakonitog praćenja bez sudske naredbe, bit ćete prijavljeni da niste prijavili krivično djelo kako sami kažete zbog prijetnji gepekiranjem itd… Imat ćete priliku u SIPA-i dati sve relevantne informacije, pa i ove koje su uzrokovale da se sa pozicije komesara MUP-a ZDK smijeni kriminalac Rusmir Šišić kojeg su imenovali i postavili kriminalci Ramo Isak  i Ivo Tadić !!! Ako nemaš kičme, ne bavi se ovako važnim poslom kao što je rekonstrukcija kriminalne milicije ZDK !!! – tvrdi Ćuro u komentaru.

Inače, ovo nije prvi put da SDP-ov ministar nema hrabrosti pokazati odlučnost i odvažnost. Kada je formirana nova većina na jednom od sastanaka kod Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice i lidera BHI-KF, jedne prilike ministar je, navodno, razgovarajući sa Kasumovićem koji je od njega tražio da se čim prije izvrši procedura smjene bivšeg komesara Rusmira Šišića, kazao kako to ne želi uraditi da ne bi bio gepekovan.

Ostaje velika misterija, posebno nakon presude i Općinskog suda, zbog čega ministar SINANOVIĆ ne želi raditi posao za koji je plaćen, dok će istovremeno, s druge strane, davati izjave za medije o rijetkim policijskim akcijama koje se već dugo ne provode na području Kantona, što je nezabilježeno u ranijoj praksi. 

Po čijem nalogu ili straha od čega ministar SINANOVIĆ povlači tačku i tako ostavlja Zeničko-dobojski kanton bez komesara, pokazati će vrijeme. Međutim, dok SINANOVIĆ ne skupi dovoljno hrabrosti da stavi ovu tačku na Vladu ZDK bez da je povuče na dan sjednice, građanima Kantona ostaje vjerovati da se neće dešavati bjekstva višestrukih opasnih ubica i slične situacije jer je policija bez osobe koja rukovodi akcijama.

Nezvanično saznajemo i to da je za novog komesara policije trebao biti predložen Admir Gazić. Inače, Gazić je kao rukovodilac najveće Policijske uprave u ZDK nagrađivan srebrenom, a zatim i zlatnom policijskom značkom. Do najvećih policijskih priznanja došao je profesionalnim i napornim radom koji je počeo davne 1994. godine kao operativac/inspektor.

Zbog čega ministru ne odgovara da se čovjek sa zavidnom biografijom postavi na čelo MUP-a ZDK, vjerovatno će biti tema medijskih upita u narednim danima. Do tada, za sve sigurnosne propuste građana i njihove imovine odgovornost treba snositi upravo ministar SINANOVIĆ, koji ponovo nema hrabrosti provesti proceduru izbora novog komesara.

I Sinanović, kao i njegove stranačke kolege, ovim dokazuju da gledaju zadovoljavanje vlastitih interesa, dok ne mare za sigurnost građana.  Ovo je samo još jedna, nova, potvrda da SDP nastavlja putem SDA te da pogoduju politikama, a nikako interesima građana.

Ostaje zanimljivo pratiti sjednicu Vlade ZDK i 18. tačku, kada će ministar i zvanično donijeti odluku hoće li povući tačku, iako nema nijednog valjanog razloga za to, ili ispoštovati proceduru i volju svih građana Kantona koji se već dugo vremena osjećaju nesigurno?!