Zabrinjavajuće vijesti infektologa: Nikad nisam vidio toliko umiranja kao ove zime

ivo ivic infektolog hrvatska korona 696x366 1

Ivo Ivić, šef Klinike za infektologiju KBC-a Split, u govorio je o epidemiološkoj situaciji i ukidanju mjera.

Pada broj hospitaliziranih, već nekoliko sedmica kreće se na oko 35 bolesnika, ali epidemija i dalje traje, rekao je Ivić na početku.

Ivić: Jasno je da epidemija predugo traje

  • Volio bih da iskreno kažemo da je ovo ukidanje mjera formaliziranje nečega što naši građani već dugo ne prakticiraju – nošenja maski i držanja distance. Ne bismo inače u zimskom periodu imali toliko mrtvih, da ne govorim i o vakcinisanju.
  • Jasno je da epidemija predugo traje. Ekonomija je vrlo narušena i ne može ostali dio stanovništva biti talac nevakcinisanih i bolesnih. Nivo novooboljelih je podnošljiv i dopušta da se ovako ponašamo – prokomentirao je Ivić odluku o ukidanju većine mjera.

Gledajući ove dvije godine epidemije, Ivić je utvrdio da smo uvijek pred ljetno razdoblje imali pad.

  • Pojavi li se novi virus ne znamo hoće li biti otporan na imunost koju smo stekli prirodnim preboljenjem ili vakcinisanjem – kazao je za N1.

“Nisam vjerovao da ću gledati toliko umiranja, nekad mi suze dođu”
Hoćemo li ikada doznati razlog velike smrtnosti od korone u Hrvatskoj? Evo šta je rekao Ivić.

  • Za to ne treba posebno istraživanje. Zemlje u kojima se starija populacija vakcinisala u postotku od 80-90 posto, nisu imale toliko umrlih. Vakcinisanje je epidemiju imobiliziralo – poručio je. Najteža mu je bila ova zima.
  • Nisam vjerovao da ću gledati toliko umiranja. Sad kad sjednem i pokušam se vratiti unatrag, nekad mi suze dođu, zaista je bilo teško – prisjetio se šef splitske Klinike za infektologiju.
Prethodni članakSKINUO SE TOKOM TRENINGA: Čola u gaćama!
Sljedeći članakGradonačelnica Benjamina Karić ne zna da se ponaša: Govorila o krvavoj opsadi uz blagi smiješak