Zabrinjavajući podaci: Više od 100.000 migranata iz Srbije ušlo u Mađarsku

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je prilikom zajedničkog otvaranja starog graničnog prelaza Horgoš sa kolegom iz Srbije Ivicom Dačićem, da je “do danas u ovoj godini u Mađarsku stiglo 100.959 ilegalnih migranata, a od toga njih 100.208 preko srpsko-mađarske granice te da je u ovoj godini u Mađarsku stiglo najviše migranata od svih zemalja EU”, javlja Anadolu Agency.

Sijarto je najavio da će zvanična Budimpešta pokušati da u oktobru organizuje konferenciju ministara spoljnjih i unutrašnjih poslova zemalja EU, Zapadnog Balkana i Turske kako bi se “napokon našlo zajedničko rešenje tog problema” i dodao:

Sve dok do toga ne dođe, Mađarska treba da odbrani samu sebe. Treba da odbrani granice Evropske unije i da sarađuje sa zapadno-balkanskim državama kako bi se i one odbranile.

Podsećajući da ograda koja se podiže na granici nije uperena protiv Srbije Sijarto je rekao da smatra da i “Srbija pati zbog velikog pritiska migranata”.

Nakon presecanja vrpce na starom graničnom prelazu dve države, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je da otvaranje prelaza predstavlja primer dobre saradnje dve zemlje bez obzira na problem migranata sa kojim se one suočavaju i bez obzira na podizanje ograde na koju Srbija ne gleda blagonaklono, ali ima razumevanja.

Copy

On je podsetio da je u Srbiji 2008. godine bilo stotinu zahteva za azil, a da je do danas, u ovoj godini, podneto oko 60.000 takvih zahteva, što je ocenio kao veliku razliku.

Dačić je istakao da “dve države rade na realizaciji strateški važnih projekata u oblastima ekonomije, kao i na realizaciji starteških projekata od regionalnog i evropskog značaja”, a među te projekte ubrojio je i revitalizaciju pruge Beograd – Budimpešta.

Naglasio je da se i Srbija i Mađarska suočavaju sa potencijalnim energetskim problemom, s obzirom da obe zemlje mogu ostati bez snabdevanja gasom, ukoliko se nastave sukobi Rusije i Ukrajine, a Srbija i Mađarska ne obezbede alternativno snabdevanje.

Poželevši da Srbija i Mađarska brzo dođu u situaciju da im više ne trebaju ni ograde, ni granični prelazi, ni granična policija i ocenjujući da put do Brisela vodi preko regionalne saradnje, Dačić je kazao: “Otvaramo ovaj prelaz sa željom da se što pre zatvori.”

Sijarto je rekao da će otvaranje graničnog prelaza rešiti problem prelaska granice pešaka i bisiklista, ali i rasteretiti veliki prelaz Horgoš-Reske tokom sezone velikih gužvi i dodao da se nada da između Srbije i Mađarske u budućnosti neće biti potrebe za prelazima.

Jednom rečju, otvaramo još jednu kapiju između Mađarske i Srbije za ljude koji regularno prelaze granicu. Ovo otvaranje prelaza pokazuje da Mađarska i Srbija proširuju mogućnosti onim ljudima koji regularno prelaze granicu. U isto vreme zaustavljamo ilegalne prelaske“, rekao je Sijarto.

Stari granični prelaz Horgoš, nakon šest godina biće u funkciji isključivo za putnički promet i radiće svakog dana od sedam do 19 sati.

Njegovim otvaranjem za vreme velikih gužvi biće smanjen pritisak na ostale granične prelaze ka Mađarskoj.

Prethodni članakDjevojke provjerite: Da li spadate u tip žena od kojih muškarci bježe
Sljedeći članakMjesečni horoskop: Šta vas čeka u avgustu