Zadatak iz matematike podijelio korisnike Twittera: Obrazovni sistem ili ubica kreativnosti?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mnogi će se složiti kako matematika nije jedan od predmeta koji je djeci omiljeni u školi, a brojnima od njih je bio i patnja u đačkim danima. Ipak, čini se da se ponekad muke znaju dešavati i kada savladamo gradivo.

Pojedine predmete u školi nismo voljeli jer nam ih je bilo teško naučiti, a neke od njih, jer smo imali nastavnike kojima nismo bili oduševljeni. Sve u svemu, svodi se na isto, no pravi problem nastaje onda kada savladamo gradivo, a to nam se ne prizna.

Na Twitteru je nedavno osvanuo matematički zadatak jedne djevojčice iz Banje Luke, koji je podijelio njen otac.

Kako je objasnio, djevojčica je pri računanju koristila drugačiju metodu od one kojom su tražili da dođe do rezultata. No, iako je i ona dobila tačan rezultat, nisu joj ga priznali.

“Iako dobije tačan rezultat dijete dobije 0 bodova. Obrazovni sistem nam je ubica kreativnog razmišljanja”, napisao je razočarani otac u opis fotografije.

Zatim je dodao i: “Ne vodi ovo ničemu. Samo da djeca razmišljaju na način kako nastavnici žele. To smatram da nije u redu”:

Fotografija je, ubrzo, izazvala raspravu među korisnicima, a mnogi su se složili kako je u ovom slučaju “zakazao” obrazovni sistem.

Korisnici su pisali kako djevojčica ima bolju i bržu logiku te da je učitelji na ovaj način obeshrabruju.

“Ja kao učitelj mogu da kažem da je kolega/kolegica zalutala u profesiju. I na takmičenjima se priznaje svaki postupak koji daje tačno rješenje. Iz ovoga se jasno vidi da dijete zna da računa i da koristi postupak koji je njemu najlakši”, napisao je jedan korisnik.

U pojedinim komentarima neki su priznali kako im je drago što njihova djeca “nemaju veze” s našim obrazovnim sistemom.

“Dijete koje je sposobno da računa treba ‘retardirati’ i objasniti mu da je gluplje od ostalih jer je sposobno da računa”, napisala je jedna korisnica.

Iako su pojedinci, pak, zaključili kako je rezultat u ovom slučaju manje važan te da je glavni smisao u postupku, a ne kreativnosti, pisali su kako bi djevojčici dali bar pola boda.

“Ljepota matematike je upravo u dolaženju do tačnog rezultata na logičan način. Dijete je trebalo da dobije makar pola boda”, napisao je neko.

Unatoč podijeljenim mišljenjima, ispod fotografije se većina ljudi složila kako ovakav način rada nije ispravan te da je ovo idealan primjer kako se djeca razočaraju, prepadnu, i kako im predmet u školi postane odbojan, što nikome ne ide u korist.

Klix

GODISNJICA
MARKETING