Portal 072info

Zadržavanje mladih povratnika u ruralnim područjima

Ilustracija

Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) uz finansijsku podršku Američke ambasade u BiH, realizira projekt pod nazivom „Zadržavanje mladih u ruralnim područjima kroz edukaciju u zapošljavanju“.

Cilj projekta je kroz edukacije i povezivanje sa poslodavcima umrežiti 250 mladih iz 10 općina Kakanj, Maglaj, Kotor Varoš, Modriča, Vareš, Prozor Rama, Bosanska Krupa,Odžak, Bratunac.

Usprkos velikim ulaganjima za pomoć mladima, posebno onih koji spadaju u povratničku populaciju, istraživanje koje je provela UZOPI u bh.općinama pokazalo je nedostatak neformalnog obrazovanja, edukacija, kao i informacija o programima pomoći i samozapošljavanja.

Zadržavanje mladih povratnika jedino je moguće kroz održivi povratak. Sve veći trend je odlaska mladih iz ruralnih sredina, te je stoga pokrenut ovaj projekt.

Veoma mali broj slobodnih radnih mjesta uzrokuje sve veću konkurenciju na tržištu rada i zahtijeva dodatne vještine među osobama koje traže posao kako bi ih učinile kompetitivnijima.

– Svjesni ovoga problema odlučili smo poboljšati položaj mladih, prije svega iz ruralnih sredina, kroz informiranje i različite oblike neformalnog obrazovanja – kažu u Uniji za održivi povratak i integracije u BiH.

Edukacije, rad sa mladima ima za cilj pojačati kompetencije, podučiti ih kako najbolje predstaviti sebe, izgraditi pozitivan stav i biti konkurentan na tržištu rada, a pored toga, naglasak je stavljen na poduzetništvo mladih, odnosno na aktivnosti čiji je cilj osposobiti mlade za poduzetništvo i samozapošljavanje.

Mnogi mladi će kroz ovaj projekt dobiti priliku da prvi put učestvuju u procesima neformalnog obrazovanja, saopćila je Press služba UZOPI u BiH.

(Fena)

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box