Portal 072info

Zadržavanjem noge na kvačilu rizikujete skupe popravke

automobil kvacilo noga papucice 696x464 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljenost, navika ili jednostavno greška na koju nije obraćena pažnja tokom časova vožnje.

Isto se odnosi i na pritiskanje papučice kada stojite na semaforima. Bolje naučite da skidate nogu sa papučice kvačila jer u suprotnom ova loša navika može završiti oštećivanjem kvačila i skupim popravkama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Problemi sa kvačilom se neće pojaviti odmah, što otežava otkrivanje kvara, a u normalnim okolnostima kvačilo će izdržati otprilike 100 hiljada kilometara prije nego što polako počne da pokazuje neke znake neispravnosti.

Nažalost, zbog sporog trošenja, vozači se navikavaju na prve znakove trošenja, pa ih na vrijeme ne primjećuju. Koliko dugo kvačilo može izdržati, zavisi od ponašanja vozača.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako obrtaji rastu dok vozite, a s njima ne raste brzina vozila, znaćete da kvačilo proklizava. Ako papučica kvačila stoji visoko to je znak da je kvačilo već istrošeno, ako kod otpuštene papučice kvačila čujete da ležaj “škripi”, i to može biti znak da ćete uskoro imati trošak.

Sa pritisnutom papučicom kvačila, elementi su podvrgnuti povećanom pritisku, međutim neki stručnjaci opet smatraju da samo držanje noge bez pritiskanja papučice umiruje vozača, i uzimajući u obzir cijeli sklop kvačila tokom njegovog životnog vijeka, ta vrijednost je toliko zanemariva da to ne bi trebalo da vas brine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kad treba zamijeniti filter kabine na automobilu

072info.com

Koliko su polovne gume bezbjedne?

072info.com

Zašto je najviše automobila u “dosadnim” bojama – crnoj, bijeloj ili sivoj?

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)