Zagađenje rijeke Bioštice: Federalna vodna inspekcija proglasila drugi stepen ugroženosti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Federalna i Vodna inspekcija Zeničko-dobojskog kantona proglasile su drugi stepen ugroženosti, nakon što je jučer došlo do zagađenja rijeke Bioštice u Olovu, koje se u toku noći i jutarnjim satima proširilo i na rijeke Krivaju i Bosnu nizvodno do Maglaja.

Proglašenjem drugog stepena uroženosti na snagu je stupio kantonalni operativni plan mjera u slučaju vanrednih i incidentnih zagađenja, koji uključuje sprječavanje širenja zagađenja i ograničavanje upotrebe izvorišta pitke vode i vode za druge namjene.

ČITAJ JOŠ:  SVAKA ČAST: Zeničanin otputovao u Tursku kako bi pomogao ugroženim ljudima

Inspekcijskim nadzorom kantonalnog inspektora utvrđeno je da je do zagađenja došlo usljed nekontrolisanog ispuštanja tehnološke otpadne vode iz rudnika Geomet d.o.o.Olovo, zbog čega je rad rudnika zabranjen do utvrđivanja i saniranja uzroka zagađenja.

Nakon zaprimanja dojave, Federalna vodna inspekcija je na terenu, te od jučer prati kretanje zagađenja prema vodotocima I kategorije – rijekama Krivaji i Bosni, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

GODISNJICA
MARKETING