Zagađenje zraka smanjiti zabranom ložišta na ugalj

Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine upozorilo je ponovo na problem zagađenog zraka pozivajući nadležne da implementiraju mjere koje iz ovog udruženja predlažu više godina.

Mjere, o kojima se do unazad nekoliko godina pričalo, odnose se na kontrolu saobraćaja, …upozorenje na smanjeno kretanje građana, te poziv svim pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta da poduzmu sve tehnički izvodive mjere, potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimnjaka, a po potrebi odgađanja svih aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta zraka… nema rezultata, znači nisu dobro osmišljene.

Pogoršanjem stanja kada uslijedi epizoda – upozorenje, mjere su znatno strožije. Tada se naredi korištenje automobila po principu par – nepar ili umjesto vlastitih vozila korištenje javnog gradskog prijevoza, zabrana saobraćaja na glavnim saobraćajnicama za vozila preko 3,5 tona kao i niz drugih mjer… i ništa efekat neznatan… Zato što su mjere nestručne i nemaju adekvatno stručno uporište… A i ova ovakva rješenja donosimo uvijek u toku najvećeg zagađenja, nikada se ne pripremimo i ne donosimo preventivne mjere u toku mjeseci kada nemamo zagađenja zraka, tj. u toku ljetnih i jesenjih mjeseci… jer je tako po Zakonu i Pravilnicima… a prema tome niko nije odgovoran iz godine u godinu…

Ovo pismo je staro 10 godina, odnosno Rješenja koja nudimo kao struka… ne pije vode ni kod koga… pa evo nas opet i ove 2020 se oglašavamo:

Prije bilo kojeg saobraćajno-transportnog rješenja u cilju smanjenje zagađenja zraka na području grada Sarajeva, potrebno je donijeti:

1. Osnvnu mjeru: „….Zabraniti u cijelosti ložišta na ugalj i druge ekološki nečiste materije, odnosno uvesti ekološku taksu na nečisto zagrijavanje stanova…“.

– Uvesti ekološku taksu na ugalj u iznosu cijene 1kg uglja, mazuta, peleta… toliko i vrijednost eko takse.. i neće se koristiti nijedan ekološki nečist energent u individualnim i kolektivnim stanovima i dok ovo ne provedete nema rješenja… Za ovo ne treba 5 – 10 godina nego samo jedna sezona tj. godina.

– S druge strane osigurati do svakog individualnog i kolektivnog objekta, struju, plin, sunce… uvesti subvenciju za „čistu energiju za grijanje u zimskoj sezoni“.

Za ovo treba jedna sezona ili jedna godina i ništa više i ne košta ništa osim dobre volje, jednostavno… prebacuje se eko taksa sa onečišćivača na subvenciju za čistu energiju za grijanje…

Nakon toga, u segmentu saobraćaja uraditi DODATNE sljedeće mjere:
1. Pooštriti procedure EKO TEST-a, za motorna vozilu i izvršiti adekvatno „praćenje“ poštovanja sistema eliminacije za vozila koja ne “prođu“ na Eko testu.
2. Smanjiti namete i nagraditi vlasnike putničkih automobila pogonjene električnom energijom, LPG/CNG i iznad Euro 5 norme.
3. Zabraniti ulazak svih teretnih vozila u gradsku zonu ispod Euro 5 norme.
4. Dozvoliti vozilima javnog gradskog prijevoza ulazak u centralnu zonu samo sa motorima progonjenim gasom (LPG, CNG).
5. Povećati cijene registracije i osiguranja motornih vozila linearno prema starosti vozila, odnosno EURO normama.
6. Ubrzati realizaciju planiranih longitudinalnih cestovnih pravaca na području grada sa posebno izgrađenim pješačkim i biciklističkim stazama cijelom trasom.
7. Pretvorba raskrsnica i izgradnja kružnih raskrsnica na svim područjima grada.
8. Uspostaviti adaptivni sistem regulacije saobraćaja na svim raskrsnicama u gradu.
9. Uspostaviti i promovisati alternativne vidove prijevoza/kretanja (pješačenje i kretanje biciklom), i obezbijediti „slobodne“ površine za njihova kretanja na cijelom području grada.

Navedene pojedine osnovne i dodatne mjere, “ne koštaju niti društvo, niti građane, niti jednu konvertibilnu marku“, a mogu doprinijeti znatno manjem broju oboljelih od karcinoma i drugih bolesti koje “proizvodi“ zagađenje zraka, a to je više od magle“, stoji u saopćenju Udruženja inženjera sapbraćaja i komunikacija BiH.

Prethodni članakA-SDA Zenica o sinoćnjem gostovanju Kasumovića na RTV Zenica
Sljedeći članakNovak i Jelena Đoković obilaze Bosansku dolinu piramida