Portal 072info

Zagađenje zraka dovodi do narušavanja respiratornog sistema i do prerane smrti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sarajevo je jučer ali i danas prema podacima sa zvaničnih mjernih stanica zauzelo neslavno prvo mjesto najzagađenijih gradova u svijetu, a stanovnici bosanskohercegovačke prijestolnice su upozoreni na veoma štetne zdravstvene posljedice izrazito opasnog stepena zagađenosti zraka, javlja Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Brojne domaće i međunarodne institucije i organizacije već odavno upozoravaju da visok stepen zagađenosti zraka može imati vrlo negativne posljedice na zdravlje ljudi, ali i okoliš.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Jedna od takvih ustanova je i Europska agencija za okoliš (EEA), koja se bavi pitanjima zaštite okoliša u Evropi, iz koje jasno poručuju da značajan dio europskog stanovništva živi na područjima gdje se prekoračuju dozvoljeni standardi kvalitete zraka.

“Zagađenje zraka šteti zdravlju ljudi i okolišu. U Evropi su se znatno smanjile emisije brojnih onečišćivača zraka tokom proteklih decenija, što je dovelo do poboljšane kvalitete zraka u cijeloj regiji. Ipak, koncentracije zagađivača zraka su još uvijek previsoke i problemi kvalitete zraka nisu uklonjeni. Značajan dio europskog stanovništva živi na područjima, pogotovo u gradovima, gdje se prekoračuju standardi kvalitete zraka: zagađenje ozonom, dušičnim dioksidom i lebdećim česticama ozbiljne su prijetnje zdravlju. Nekoliko je zemalja prekoračilo jednu ili više graničnih vrijednosti emisija iz 2010. godine za četiri velika zagađivača zraka. Stoga je smanjenje zagađenja zraka i dalje važno. Zagađenje zraka je problem na lokalnom, paneuropskom i globalnom nivou. Zagađujuće tvari u zraku ispuštene u jednoj zemlji mogu atmosferom dospjeti u druga mjesta, gdje mogu uzrokovati ili doprinijeti lošoj kvaliteti zraka”, naveli su iz ove institucije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dalje se navodi da se lebdeće čestice, dušični dioksiden i prizemni ozonen danas smatraju trima zagađujućim tvarima koje najviše utječu na ljudsko zdravlje.

“Izloženost tokom najveće koncentracije i dugotrajna izloženost ovim štetnim tvarima ovise o težini utjecaja, te dovode do narušavanja respiratornog sistema i do prerane smrti. Oko 90 posto stanovnika europskih gradova izloženo je zagađujućim tvarima u koncentracijama iznad nivoa kvalitete zraka koje se smatraju štetnima po zdravlje. Naprimjer, procjenjuje se da sitne lebdeće čestice (PM2.5) u zraku skraćuju očekivano trajanje života u Europskoj uniji za više od osam mjeseci. Benzo(a)piren je kancerogena štetna tvar koji izaziva sve veću zabrinutost, čije su koncentracije iznad najnižeg nivoa utvrđenog u cilju zaštite ljudskog zdravlja u nekoliko gradskih područja, naročito u srednjoj i istočnoj Europi”, kazali su iz Europske agencije za okoliš.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju se zaključuje da rezultati brojnih istraživanja jasno pokazuju da zagađenost zraka nanosi veliku štetu ljudskom zdravlju i ekosistemima.

“Prema postojećim standardima, veliki dijelovi populacije ne žive u zdravom okruženju. Da bi se osigurao održivi razvoj, Evropa će morati pokazati ambicioznost i ostvariti više nego što je propisano postojećim zakonodavstvom”, rečeno je iz ove europske institucije.

Dugoročni cilj Europske unije je postići nivo kvalitete zraka koji ne ugrožava i ne utječu negativno na ljudsko zdravlje i okoliš. EU na različite načine nastoji smanjiti zagađenje zraka: putem zakonodavstva, saradnjom sa sektorima koji su odgovorni za zagađenje zraka te međunarodnim, nacionalnim i regionalnim tijelima i nevladinim organizacijama te putem naučnih istraživanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cilj politika Evropske unije je smanjiti emisije i postaviti ograničenja i ciljne vrijednosti kvalitete zraka radi smanjenja izloženosti zagađenom zraku. Krajem 2013. godine Europska komisija je donijela prijedlog paketa o kvaliteti zraka koji obuhvata nove mjere za smanjenje zagađenja zraka.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME