Zagađenje zraka: Upozorenje stanovništvu na smanjenje fizičke aktivnosti tokom boravka na otvorenom

U većini gradova Federacije BiH u kojima se vrši mjerenje kvalitet zraka ocijenjen je kao nezdrav, što može izazvati pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim licima preporučuje se smanjenje bilo kakve fizičke aktivnosti i veća naprezanja tokom boravka napolju.

Prema mjerenjima obavljenim u 7 sati, indeks kvaliteta zraka u Zenici iznosio je 183, slijedi Ilijaš sa 170, Lukavac 163, te Tuzla i Sarajevo 155.

Zrak nezdrav za osjetljive kategorije bio je u Goraždu sa indeksom 145, dok je dobar kvalitet zraka jutros jedino izmjeren u Jajcu.

Vrijednost indeksa kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav, a više od 300 se opisuje kao opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj internet-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

AVAZ