U Zagrebu održan simpozij o Enveru Čolakoviću

607_20131114201941_27556

U Društvu hrvatskih književnika (DHK) održan je Međunarodni znanstveni simpozij „Trajni književni znamen Envera Čolakovića“ povodom 100 godina od rođenja književnika Envera Čolakovića, pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Simpozij su organizirali Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ DHK i Bosansko filološko društvo iz Sarajeva, dok je medijski pokrovitelj časopis „Behar“.

Na simpoziju je nazočio ministar kulture i sporta BiH Salmir Kaplan, predsjednik DHK Božidar Petrač i predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ Senad Nanić.

Božidar Petrač u uvodnom je predavanju iznio najvažnije biografske podatke vezane za Envera Čolakovića koji je rođen u Mađarskoj, a velik dio svoj radnog vijeka proveo je u Hrvatskoj.

Petrač je naglasio potrebu pravilnog vrednovanja Čolakovićeve književne ostavštine, spomenuvši inicijativu da se ulica u Zagrebu nazove njegovim imenom.

Ministar Kaplan izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovoga simpozija.

“Kao ministra kulture izrazito me veseli svaka svrsishodna i kvalitetna saradnja bošnjačkih kulturnih udruženja u dijaspori i temeljne kulturne institucije Republike Hrvatske, kakvo je nesumnjivo Društvo hrvatskih književnika” , kazao je Kaplan.

Kaplana je, zajedno sa ostalim sudionicima Simpozija, u palači Dverce poslijepodne primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je povodom simpozija o Enveru Čolakoviću izjavio kako će ulica u Zagrebu uskoro dobiti ime ovog značajnog međunarodnog književnika.

Enver Čolaković je primljen u bosanskohercegovačku, bošnjačku, hrvatsku ali i mađarsku književnost, a za njegov roman “Legenda o Ali-paši”, književni historičari utvrdili su da je jedan od ponajboljih domaćih romana objavljenih u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Čolaković je iza sebe ostavio više od 400 bibliografskih jedinica, a najveći dio njegove ostavštine još nije objavljen. Pisac je u rukopisu ostavio pet romana, nekoliko zbirki novela i pripovijedaka, brojne knjige poezije i prijevoda te dnevnike. Svi Čolakovićevi rukopisi nalaze se u kanadskoj provinciji Ontario u posjedu njegove obitelji, prenio je časopis “Behar”.

federalna.ba/Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE