Zahiragić: Brzo će oktobar, poništit ćemo priznanje Nevenki Tromp

HARIS ZAHIRAGIC NOVA PROFILNA FB 696x614 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kantonalni zastupnik Haris Zahiragić (SDA) poručio je da sinoć nije prisustvovao Svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zbog odluke “Trojke” da Nevenku Tromp proglasi počasnom građankom uprkos upozorenjima udruženja žrtava genocida i službenim dokumentima.

“Nisam otišao na Svečanu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo povodom Dana Kantona Sarajevo. Nisu ni moje kolege iz Kluba SDA. Nisu ni neke kolege iz drugih stranaka. Zašto? Zato što je Trojka odlučila da Nevenku Tromp proglasi počasnom građankom Kantona Sarajevo. Donijeli su to odluku navodno zbog izuzetnog doprinosa u istraživanju i dokumentiranju dokaza o genocidu u Srebrenicu. Mogao bi čovjek i pomisliti da nisu znali, da su imali časne namjere, a ne sve informacije. Međutim, nakon što su žrtve genocida i sva relevantna udruženja, čak i udruženje haških svjedoka, napisali službeni dopis i osudili tu odluku”, napisao je Zahiragić.

Kaže da SDA nije napadala Trojku jer je ovo za njih tema koja je veća od političke borbe.

“Dali smo im šansu da povuku tu sramnu odluku, čak isto i predložili na posljednjoj sjednici Skupštine. Spomenuti Izvještaj na kojem je radila Tromp, Srbija je čak koristila kao dokaz u procesu Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Uprkos tome, taj proces je okončan presudom u kojoj je utvrđen genocid, a Srbija iako nije presuđena krivom za samo počinjenje genocida, jeste presuđena jer nije spriječila, a mogla je i morala spriječiti genocid”, naveo je.

Zahiragić pita zašto Trojka nije povukla odluku nakon svih saznanja o radu Nevenke Tromp.

“Danas smo dobili odgovor! Tromp, koja je imala veoma nečasnu ulogu u procesu revizije, o čemu će se govoriti sa dokazima, danas je ponovo u programu uživo iznijela niz zlonamjernih nesitina o tom procesu revizije. Otišla je i korak dalje, valjda da političkim mentorima opravda ovo nezasluženo priznanje, pa rekla nešto što je samo po sebi dovoljno da ne može biti počasni građanin Kantona Sarajevo. Naime, kazala je kako za eventualni raspad Bosne i Hercegovine neće biti krivi ni Dodik ni Čović, nego Izetbegović radi ‘retorike’ o Izbornom zakonu, dakle kriv je, jer nije pristao na Izborni zakon po mjeri HDZ-a?”, naveo je Zahiragić.

Za kraj je poručio da će “brzo oktobar”.

“Neka se ne sekira Nevenka Tromp, a ni njeni mentori, ima se ko brinuti o Bosni i Hercegovini! Međutim, neka se puno i ne raduje radi priznanja koje će večeras primiti, a ni njeni mentori, brzo će oktobar, a prvo što ćemo uraditi jeste poništiti ovu odluku.”

Klix.ba