Zahiragić: Konaković je išao u UAE, ali nije lobirao nego imao važnije teme sa grupom uglednih građana

Zahiragić: Konaković je išao u UAE, ali nije lobirao nego imao važnije teme sa grupom uglednih građana

Predsjednik Organizacije mladih NiP-a Azhar Sejarić upitao je člana Predsjedništva SDA Harisa Zahiragića da li planira i nakon glasanja za rezoluciju o genocidu u Srebrenici praviti bolje odnose s Rusijom, Kinom i Srbijom.

“Iako je član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić u svojim medijskim istupima na Face televiziji zagovarao okretanje novog političkog smjera koji bi se ogledao u približavanju Rusiji, Kini i Srbiji kao našim partnerima s kojima trebamo graditi bolje odnose, nažalost, pokazalo se da su upravo ove zemlje bile glavni zagovornici da rezolucija ne bude usvojena i osporavali sve ono što se u Srebrenici desilo”, naglasio je.

“Zbog toga se postavlja pitanje šta bi se to zaista desilo da se Zahiragić i njegovi politički sljedbenici vrate na vlast i da odlučuju o ovako osjetljivim i diplomatski važnim procesima, da li bi zbog njihovog nestanka s političke scene i gubljenja vlasti bili spremni napraviti neke nove dogovore i kompromise s onima koji su jasno pokazali svoj sramni stav i poručili da se na njih nikad ne možemo osloniti”, zaključio je predsjednik Organizacije mladih NiP-a Azhar Sejarić.

Nije se dugo čekalo na Zahiragićev odgovor.

Zahiragić je NiPovce prozvao da skreću pažnju s imenovanja Marina Vukoje, jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Zahiragić je dalje naveo da NiPov lider i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković nije lobirao za glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Kaže da je Konaković posjetio samo Ujedinjene Arapske Emirate, ali da je tamo imao “važnijeg” posla.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

“Po izmišljanju mojih izjava i vađenju mojih rečenica iz konteksta, jasan je potpis njegovog predsjednika. Konaković se ponovo krije iza mladih NIP-a i ne smije lično da mi odgovori na jednostavno pitanje: Koju je to on zemlju posjetio i lobirao za usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Moj poziv na javno sučeljavanje na tu temu, ali i na svaku drugu, i dalje mu stoji otvoren. U nedostatku odgovara, odgovorit ću ja: Nije nijednu”, dodaje Zahiragić.

Prema njegovim riječima, Konaković je doduše bio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali sudeći prema suzdržanom glasanju Emirata o Rezoluciji, očigledno je tamo imao važnije sastanke, važnije teme i važnija lobiranja, možda s “grupom uglednih građana iz Dubaija”.

“Kada su Kina, Rusija i Srbija u pitanju, svjesno je mladi Sejarić zanemario Tursku, Iran i druge države koje sam tim povodom također spomenuo, a koje su recimo glasale za Rezoluciju. Turska je glasala za iako postoje osnovane sumnje da su u Bosni i Hercegovini na najvišim državnim funkcijama članovi i/ili simpatizeri terorističke organizacije FETO”, naglasio je.

Iran je glasao za iako se vlasti Bosne i Hercegovine nisu, kako je konstatovao Zahiragić, udostojile poslati bilo kakvu delegaciju na dženazu poginulom predsjedniku Irana Ebrahimu Raisiju i poginulom ministru vanjskih poslova Irana Hosseinu Amir-Adollahianu dok je Srbija poslala visoku delegaciju.

“Sejarićev predsjednik Konaković se čak nije udostojio ni javno izraziti saučešće toj prijateljskoj državi”, dodaje.

Potom se osvrnuo na Sejarićevo referiranje na njegovu izjavu u programu Face televizije.

“Moja izjava je glasila da Bošnjaci, koji svakako kao autohton evropski narod pripadaju Zapadu i koji su posredstvom SDA trasirali evroatlantski put Bosne i Hercegovine, na kojem svakako trebamo ostati, ako se nastavi poništavanje Ustava i političke volje Bošnjaka u korist Zagreba i domaćih izdajnika, trebaju tražiti i nove prijatelje u svijetu. I danas mislim isto”, poručio je.

Recimo i Hrvatska i Srbija, obje, kako je naglasio, presuđene za agresiju na Bosnu i Hercegovinu, za čije je politike naveo da evidentno ni danas nisu prihvatile činjenicu da je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena država, imaju dobre odnose i s Istokom i sa Zapadom.

“Zašto to Bosna i Hercegovina ne bi mogla imati takve ili slične odnose, barem u ekonomskom smislu? Siguran sam da bi u tom slučaju veoma važna Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja jeste usvojena zahvaljujući prije svega našim prijateljima i strateškim saveznicima sa Zapada, imala još snažniju podršku u UN-u”, mišljenja je Zahiragić.

Pozvao je mlade NIP-a da se manje bave njegovim, kako je istakao, odveć starim izjavama i pogrešno ih interpretiraju, nego da se bave aktuelnim temama, pa i da pozovu svoje kolege zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da ne glasaju za Marina Vukoju u, kako je konstatovao, neustavnoj proceduri njegovog izbora za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“I da ne predaju Ustavni sud u ruke HDZ-a jer to će biti još jedna u nizu izdaja Bosne i Hercegovinu koju je ta stranka u kratkom periodu počinila”, tvrdi Zahiragić.

Ako to ne smiju neka barem pitaju svoga “Predsjednika ko je Dino, jer saznali smo ko je Tito u cijeloj priči”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica