Zahiragić: Mlade ljekare traba zadržati pod svaku cijenu, ukoliko Vlada ne zna kako ja ću im pomoći

Screenshot 4 34

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić komentarisao je pismo Vladi ovog entiteta grupe mladih ljekara kojima je istekao pripravnički staž. On kaže kako te mlade ljude pod svaku cijenu treba zadržati.

On kaže kako ga je rastužilo današnje pismo mladih doktora iz Sarajeva, a koji su ostali bez posla nakon svega par mjeseci rada u vremenu teške pandemije.

“Ostali su bez posla uprkos obećanjima Vranića i Forte, a obećavali su da neće, kako njima samima, tako i nama na Skupštini kada smo ih pitali. Mislim da je suvišno iznositi argumente o značaju ostanka svakog mladog čovjeka u ovom gradu i u ovoj državi, a posebno ukoliko se radi o mladim doktorima. Njih hoće na zapadu, jedva ih čekaju, ali mi ih ne smijemo pustiti da odlaze ni pod koju cijenu, zbog njih, zbog nas, ali i zbog društva u cjelini, a posebno ih ne smijemo tjerati na način da ih dovedemo u ovakvu situaciju u kakvu ih je dovela Vlada KS”, kazao je on.

Kaže kako zahtijeva od Vlade KS da odmah i bez odlaganja obezbijedi sredstva i omogući prijem svih tih mladih doktora, ali i onih koji još uvijek nisu dobili priliku, u javne zdravstvene ustanove u KS.

“Ima novca i previše, jer kada ima 500 hiljada za neke policijske kamere dok policajaci hodaju u poderanoj obući ili kada ima čak 16 miliona za Projekat adaptivnog upravljana saobraćajem dok se građani voze u rashodovanim vozilima – moraju se iznaći sredstva i za mlade doktore. Ukoliko ne znate kako, ponudit ću vam model i pomoći vam, jer sam samo prije nekoliko godina, dok sam još bio Predsjednik SPUS-a, zajedno sa kolegama, osmislio model i program po kojem svi mladi doktori dobiju posao i priliku da rade dok ne steknu uslove za specijalizaciju, a neki, uglavnom oni koji žele, i nakon toga”, napisao je Zahiragić na društveni mrežama.

Dodaje kako svi mladi doktori koji su se tada nalazili na Birou za zapošljavanje povučeni su sa istog i dobili su posao.

[FBPOST]210512095[/FBPOST]

“Neki su ostali da rade na tim poslovima u Domovima zdravlja, Hitnoj pomoći ili drugim zdravstvenim ustanovama, a drugi su iskoristili priliku i nakon što su stekli uslove dobili su specijalizacije na KCUS-u i u Općoj bolnici. Danas su oni već značajna karika u sistemu zdravstva, ali ne u Njemačkoj, nego u Sarajevu. Ponosan sam na taj projekat koji je jednostavno morao postati sistemsko rješenje, ali evo, nažalost, do danas nije. U slučaju da Vlada KS do sljedeće sjednice Skupštine KS ne ponudi rješenje, podnijet ću lično inicijativu i nadam se da ću za to dobiti podršku kolega iz vladajuće skupštinske većine – jer ovo su teme oko kojih bi morao postojati konsenzus”, kazao je on.