Portal 072info

Zahiragić: Zastava s ljiljanima nije nikakva ratna zastava, već zastava Republike BiH

Screenshot 1 1416
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom učestalog kažnjavanja građana koji su se u proteklom periodu fotografisali sa zastavom Republike BiH na teritoriji entiteta RS, oglasio se i član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić.

“Kažnjavanje građana radi isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine na teritoriji entiteta Rs je evidentno postala praksa entitetskog MUP-a. Navedena praksa, iako pravno potpuno neosnovana i u najmanju ruku parodoksalna, nije dobila dovoljnu pažnju bosanskohercegovačke političke i ukupne javnosti, kao ni relevantnih međunarodnih institucija zaduženih za provođenje rodnog lista entiteta Rs, Dejtonskog mirovnog sporazuma – a kojeg je Republika Bosna i Hercegovina potpisala pod ovom zastavom”, smatra Zahiragić.


Navodi da su ozbiljnije reakcije izostale jer ništa što dolazi od MUP-a entiteta RS više ne iznenađuje.

“A i kako bi kada je to institucija poznata po svojim nedemokratskim i represivnim metodama, po selektivnoj primjeni zakona i pravde, pa i ako hoćete po presudi za genocid koju je MUP entiteta RS naslijedio preuzimanjem kontinuiteta parapolicije tadašnje tzv. Rs. Međutim, to što smo navikli na takva postupanja ne znači da na njih imamo pravo ostati nijemi. Stoga, bitno je svaki put iznova naglasiti kako zastava sa ljiljanima nije nikakva ratna zastava kako je nazivaju, nego je to zastava pod kojom je tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, a današnja Bosna i Hercegovina (koja je pravni sljednik RBiH), primljena u UN”, navodi u reakciji.

Dodaje da kazati kako ta zastava koja je historijski fakt uznemirava bilo koga je degutantno, jer su samo pod tom zastavom svi građani bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost mogli pronaći zaštitu i utočište i u najtežim vremenima.


“Također, pod tom zastavom nisu vršeni sistemski ratni zločini, dok s druge strane pod nekim drugim zastavama jesu, pa bi jedino imalo smisla da se građani Bosne i Hercegovine, a posebno povratnici na teritoriji manjeg entiteta, osjećaju uznemireno pod simbolima pa i pod samim nazivom entiteta RS. Iako su to stvari koje se ne mogu porediti, pozivam MUP entiteta Rs da sankcioniše, pa barem i prekršajem, autore murala ratnom zločincu Ratku Mladiću ili da zabrani okupljanje četničkog pokreta i isticanje njihove ikonografije, jer upravo takve stvari, potpuno opravdano, uznemiravaju sve građane koji ne podržavaju politiku veličanja ratnih zločinaca, genocida i etničkog čišćenja”, istakao je.

Zahiragić naglašava kako na snazi imamo kontinuiran institucionalni i sistemski napad na svaki oblik državotvornosti i ravnopravnosti u manjem BiH entitetu, stoga poziva sve patriote da bez ikakvog straha intenziviraju isticanje aktuelne, ali i svih historijskih zastava naše domovine na svakom njenom pedlju, te da u slučaju nastavka zloupotrebe Zakona o prekršajima od strane entitetskih policijskih organa i eventualnog kažnjavanja zbog istog, zatraže sudsko odlučivanje koje će zasigurno biti u njihovu korist.

“Lično ću to uraditi, pa pozivam javno organe entiteta RS da mene prekršajno sankcionišu, a kako bih sa zadovoljstvom pred sudom ogolio svu neutemeljenost i nezakonitost navedene prakse”, zaključio je.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 33
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6