Portal 072info

Zahtjeve iznijela na Facebooku: Žena sjedi ispred zgrade Predsjedništva BiH

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, kako nam javlja reporter sa lica mjesta, žena sa djetetom u naručju sjela je na deku nasred saobraćajnice i odbija da se pomjeri.

Kako saznajemo, radi se o Iman Sari, starosti između 25 i 30 godina, koja je teško oboljela. Ona je okupljenima kazala kako već tri godine povraća, a ljekari ne mogu da je izliječe.

Na insistiranje članice Udruženja teško oboljele djece da se pomakne sa ceste, koja joj je predložila da se pokuša organizovati njen odlazak na liječenje u inostranstvo, ona je to odbila.

Ono što naročito zabrinjava je činjenica da saobraćaj nije blokiran.

Na lice mjesta došlo je i nekoliko vozila policije, te vozilo Hitne pomoći.

Sara je na svom Facebook profilu objavila i status u kojem je i iznijela svoje zahtjeve. Napisala je da se živa ne miče ispred Predsjedništva dok joj vlasti ne ispune njene zahtjeve. Njen Facebook status prenosimo u cjelosti:

1. NOVAC ZA LIJEČENJE

2. REGISTRACIJA PORFIRIJE U BIH

3. Svaka majka novorođenčeta koje ostaje u bolnici – omogućiti krevetni smještaj u bolnici i za majku (pa makar vikend krevet, krevet na napuhavanje ali NE stolicu) i pristup bebi kad god može i želi.

4. Soba za izdajanje na Neonatalnoj na Jezeru – ukidanje! HITNO omogućiti porodiljama kabine u skladu sa dostojanstvenim, fizičkim, psihičkim i ostalim potrebama majke koja tu treba da izvuče kap života za svoj maleni život koji je u vašim rukama!

5. Donošenje pravila o izvoženju umrlog pacijenta s krevetom odmah nakon nastupanja smrti, kako ispunjavanje besmislenih zakonskih normi ne bi ubijalo ostale pacijente – ODMAH!

6. Ukidanje besmislenog hodanja na blagajnu za sve. Obučiti sestre da nauče raspoznati par osnovnih šifri zdravstvenog osiguranja – i na blagajnu slati samo one koji trebaju da plate. Eto odmah i uštede – moglo bi za zavoja, osnovnih lijekova, rukavica…

fokus.ba

Podijelite članak