Zahvaljujući Gradskoj upravi šest stambenih zgrada u Zenici će dobiti novu fasadu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je ugovore o sufinansiranju izrade termo izolacione fasade odnosno utopljavanja stambenih objekata kolektivnog stanovanja s predstavnicima Upravitelja  i Odbora etažnih vlasnika.

Ugovorima je obuhvaćeno sufinansiranje izrade termo-izolacione fasade debljine 10 cm odnosno utopljavanja šest stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području grada Zenica.

Riječ je o stambenim zgradama za kolektivno stanovanje na sljedećim adresama: Muftije Šemsekadića 12, Čurukovića put br. 4. i 20., Školska br. 6A. i 6B., te Potok br. 5B.

U postupku odabira vrednovani su kriteriji starosti zgrade, učešća stanara u sufinansiranju projekta, postotku zamijenjenje stolarije na fasadnim otvorima, te stanje krovne konstrukcije.

Cilj ovog projekta je pružanje pomoći građanima u poboljšanju energetske efikasnosti zgrada zajedničkog stanovanja, što će doprinijeti ljepšem izgledu grada, manjoj potrošnji energenata, kao i manjoj emisiji štetnih plinova i poboljšanju kvaliteta zraka.

Prije svega ovaj projekat je usmjeren na to da se promijeni sivilo u gradu. Ponovo naglašavam Zenica je jedini grad iz Bosne i Hercegovine koji je ušao u program Zelenih gradova, što uključuje i mjere energetske efikasnosti kao što je utopljavanje zgrada. Za realizaciju ovog projekta Gradska uprava obezbijedila je sredstva u iznosu od 206.000 KM, i prvi puta se primjenjuje ovakav model sufinansiranja utopljavanja stambenih zgrada na području grada Zenica“, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Gradonačelnik je posebno naglasio da će za narednu godinu biti planirana sredstva za zamjenu azbestnih krovova sa stambenih zgrada, koji predstavljaju opasnost po zdravlje stanovnika.

Rok za izvođenje radova je 30 dana od dana početka radova.