ZAHVALJUJUĆI KRAVLJEM SRCU: Mali Rubenproslavio svoj prvi rođendan

Podijelite vijest

Mali Ruben Veber-Džekson iz Velike Britanije rođen je sa dva otvorenja u srcu. Disanje mu je bilo otežano i roditelji su se plašili najgoreg. Ljekarima je, međutim, pošlo za rukom da tokom dvije operacije nedostatke na dječakovom srcu otklone životinjskim tkivom, uzetim da kravljeg srca. Dječak je danas zdrav, diše normalno, a nedavno je proslavio i svoj prvi rođendan.

„Kada se rodio, bili smo presretni i vjerovali smo da je sve u redu. Stalno sam govorila da je dobra beba, jer mnogo spava i veoma je miran. Očni kapci su mu, doduše, bili otečeni, a na jednoj fotografiji koju smo snimili vidi se i da su mu usne malo modre“, priča Rubenova majka Petra (29).

1

Kada je beba imala dvije nedjelje primjetili su, međutim, da joj je disanje otežano. Uznemireni roditelji su Rubena odveli kod ljekara, ovaj ga je uputio u bolnicu, a tamo je utvrđeno da na srcu ima dvije rupice i da mu je aorta sužena. To je značilo da mu je ugrožena cirkulacija- tuda neobično disanje i modre usne. Jedino rješenje bila je hitna operacija na otvorenom srcu. Za prvom je ubrzo uslijedila i druga, u kojoj su ljekari upotrijebili “zakrpe” od tkiva goveđeg srca, u proceduri poznatoj kao bovina perikardijalna angioplastika.

Intervencija je spasila Rubenov život, i omogućila mu da dočeka prvi rođendan sa roditeljima.

4

„Ne mogu ni da zamislim kakav bi nam život danas bio da smo ga izgubili, da ga nema. Na neki način, mislim da podsvijesno to i sam zna – neobično je vesela beba i kao da želi da maksimalno uživa u životu. Mnogi su mi govorili da na mom mjestu ne bi mogli da budu tako jaki, ali čovijek zapravo ni ne zna koliko je jak dok se ne nađe u situaciji u kojoj nema izbora“, zaključuje dječakova majka.

Blic.rs