Zahvaljujući vijećniku Huseinoviću: Grad Zenica iz Budžeta izdvaja minimalno 100.000 KM za otkup viška poljoprivrednih proizvoda

INICIJATIVA ZA POHVALU

59EB1B4A 7555 4468 BB63 4499F08FFB9C

Zahvaljujući vijećniku “Zeničke inicijative Kasumović Fuad” Semiru Huseinoviću, koji je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća podnio inicijativu, Grad Zenica će iz Budžeta osigurati minimalno 100.000 KM za otkup viška poljoprivrednih proizvoda.

Posebno ie pohvalno što će otkupljeni proizvodi, kako je najavio Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, biti podijeliti zeničkim penzionerina i socijalno ugroženim građanima, zbog čega se i on lično zahvalio vijećniku na konstruktivnoj inicijativi.

Osim prisutnih u sali vijeća, ova inicijativa naišla je na opće oduševljenje građana Zenice, a posebno poljoprivrednika, penzionera i socijalno ugroženih.

Podsjetimo, upravo je gradonačelnik Kasumović na početku pandemije koronavirusa apelirao poljoprivrednike da iskoriste zemlju i bave se poljoprivredom. Kako eventualni viškovi proizvoda ne bi propali, ova inicijativa, čija je korist višestruka, s razlogom je naišla na opće oduševljenje.

U nastavku pročitajte inicijativu vijećnika Huseinovića:

INICIJATIVA  KOJA SE ODNOSI NA OTKUP VIŠKOVA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA SA RURALNIH PODRUČJA GRADA ZENICE.

NAIME, U RANOJ FAZI PANDEMIJE OD KOVID 19 SA SVIH NIVOA VLASTI STANOVNIŠTVU JE UPUĆIVAN APEL DA SE ZASIJU SVE RASPOLOŽIVE POVRŠINE KAKO BI POKUŠALI ZADOVOLJITI POTREBE POPULACIJE IZ VLASTITIH KAPACITETA U SLUČAJU DA NASTUPI POTPUNA BLOKADA U PROMETU ROBA.

STANOVNIŠTVO SE ODAZVALO OVOM APELU.

GODINA JE POGODOVALA I PROZVEDENE SU ZNAČAJNE PRETIČUĆE KOLIČINE POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA.

ALI ČIM JE NASTUPILA LIBERALIZACIJA U PROTOKU ROBA, ZAHVALJUJUĆI UVOZNOM LOBIJU I NAŠIM ŠIĆARSKIM INTERESIMA DOMAĆA PROIZVODNJA JE ZAPOSTAVLJENA A PROZVEDENE KOLIČINE OSTALE BEZ MOGUĆNOSTI ZA PLASMAN.

SUŠTINA INICIJATIVE JE DA SLUŽBA ZA PRIVREDU POKRENE ANALIZU, ISTRAŽI MOGUĆNOSTI ZA OTKUPU TIH VIŠKOVA.

TO JE VID POMOĆI I POLJOPREVREDI KAO GRANI PRIVREDE, A UZ SVE JE POZITIVAN I PRIMJERAN POTEZ NA ZAŠTITI DOMAĆE PROIZVODNJE.

PRIMJERA RADI SAMO U DOGLODIMA BI BILO OKO 250 TONA KROMPIRA I 25 TONA CRNOG LUKA.

KAKO JE OVA AKTIVNOST VREMENSKI OGRANIČENA, JER BLIŽI SE PROLJEĆE, ZAMOLJAVAM VAS DA DATE SVOJU PODRŠKU OVOJ INICIJATIVI.

SAMO JOŠ DA NAPOMENEM DA INICIJATIVA SADRŽI I ZAHTJEV ZA ELABORIRANJE MOGUĆNOSTI DA SE POD OKRILJEM NAVEDENE SLUŽBE GRADSKE UPRAVE OSNUJE ZADRUGA KOJA BI PLANSKI UREDILA PROIZVODNJU U OVOJ GRANI PRIVREDE TE KROZ UGOVORENI OTKUP RIJEŠILA BITAN PROBLEM KOJI JE KOČNICA RAZVOJA POLJOPRIVREDE.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE