Zaimović će dobiti službeni automobil vrijednosti 60.000 KM: “Jeste nepopularno, ali…”

Mirsad Zaimović (SDA), predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, uskoro bi se trebao voziti u novom službenom automobilu. Za to je planirano 60.000 KM.

Kako nam je objasnio, trenutno koristi službeni automobil dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, čija funkcija nije popunjena.

Ova kupovina previđena je Planom javnih nabavki za 2021. godinu. Pokretanje postupka predviđeno je u prvom, a krajnji rok za kupovinu je drugi kvartal godine.

Zaimović tvrdi da ne zna u kojoj fazi je proces, jer je za to zadužen sekretar Zastupničkog doma Ivan Miličević, ali potvrđuje da se još nije provozao novom limuzinom.

“Prošle godine planirali su nabaviti auto, jer je rashodovan onaj koji je koristio predsjedavajući, ne znam zbog čega – je li bio star, pokvaren… Međutim, zbog pandemije, to smo skinuli u rebalansu, pa je ostalo za ovu godinu”, rekao nam je Zaimović.

Ne znam šta da radim

Govoreći o automobilu, diplomatski odgovara da ga nabavljaju za Zastupnički dom Parlamenta, a da će biti raspoređen u skladu s potrebama.

“Ovakve stvari su nepopularne, a s druge strane, ne znam šta bih rekao, dođe čovjeku da se ništa i ne vrti oko ovih nabavki. I dok sam bio u BH Telecomu, vozio sam automobil koji je ranije nabavljen. Sada su mi rekli da treba da se nabavi auto zbog situacije koju sam ja zatekao prije gotovo dvije godine. Nepopularno je u ovom vremenu, a s druge strane, ne znam šta da radim u okolnostima kada kažu da treba”, kaže predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Ukupno za robu i usluge putem javnih nabavki Zastupnički dom ove godine namjerava utrošiti 152.900 KM. Između ostalog, za nabavku goriva planirali su 11.000 KM, za održavanje i popravke automobila 6.000 maraka, koliko je planirano i za obavezno i kasko osiguranje vozila, 2.000 KM namjeravaju dati za pranje službenih automobila…

Za parking 10.000 KM, a zasjedaju online

Zanimljivo, iako se sjednice Parlamenta uglavnom održavaju online, 10.000 KM je izdvojeno za usluge parkiranja za zastupnike i kolegij. Upitan za tu stavku, Zaimović kaže da je za sve vrste troškova odgovaran sekretar, koji planira u skladu sa zahtjevima.

“Pretpostavljam da je na početku godine planirano da će se situacija stabilizovati do kraja godine, on je to morao planirati. Ukoliko sjednice i dalje budu online ili u Hillsu, ta stavka neće biti potrošena. To što je planirano, ne mora značiti da će biti izvršeno”, objašnjava Zaimović.

Ukoliko sjednice budu održavane uživo, za zakup sale Planom je predviđeno 6.000 KM, koliko je izdvojeno i za smještaj zastupnika u hotelima.

Za rokovnike, kalendare i olovke namjeravaju dati 5.000, a za zaštitne maske i dezinficijense 2.500 KM. Ostatk novca uglavnom se odnosi na inventar, računarsku opremu, internet, licence, softvere…

IZVORKlix.ba
Prethodni članakSenat u Francuskoj odlučio: Zabrana nošenja hidžaba maloljetnicama
Sljedeći članakHasan Dudić se u bolničkoj postelji prisjetio Šabana: “Znam da me on čuva s neba, ne da mi da odem na onaj svijet”