6CECA99E 885A 4756 8881 0394CE15D3B5
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 27, 2021 @ 21:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović komentirajući navode Federalnog premijera Fadila Novalića da se kroz izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak iznos najniže plaće s 406 KM poveća na 700 KM rekao je da nikad nije kasno donijeti ovakve zakone.

“S jedne strane značilo bi rasterećivanje privrede, a s druge strane bi se podigao minimalan dohodak tako da bi takvo nešto po mom mišljenju bilo izvodivo. Imamo dobre ekonomske pokazatelje, značajno raste broj zaposlenih”, rekao je Zaimović novinarima tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Osvrnuo se na činjenicu da je na sjednici Vlada Federacije BiH iz parlamentarne procedure povukla zakon o šumama.

“Naime, stiglo nam je na desetine amandmana i značajan broj reakcija strukovnih udruženja. Na kraju je resorno radno tijelo sa ministrom zaključilo da bi bilo dobro da se pokuša usaglasiti rješenja s amandmanima. Nadam se da će se ako ne na sljedećoj sjednici, onda u novembru razmatrati zakon o šumama”, konstatirao je Zaimović.

Također, na današnjoj sjednici nije usvojen prijedlog Kluba SDP-a BiH da se razmatra informacija o gradnji Bloka 7.

“Tu informaciju smo dobili prije tri, četiri mjeseca i odmah smo je uputili svim zastupnicima. Zvanično nismo dobili zahtjev da je razmatramo od same Vlade FBiH niti da odlučujemo o bilo kakvim zaključcima vezano za tu problematiku. Kolegij Predstavničkog doma je razmatrao zahtjev zastupnika SDP-a Irfana Čengića da se informacija uvrsti u dnevni red, te zaključio da ta informacija ustvari nema prijedloge rješenja kada je u pitanju gradnja Bloka 7 jer u Parlamentu nemamo eksperte koji bi trebali da nađu prijedloge rješenja”, istakao je Zaimović.

LIDER