Zajednička sjednica saveza općina i gradova FBiH i RS

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza opština i gradova Republike Srpske, pod visokim pokroviteljstvom Vijeća Evrope, odnosno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, održat će se 31. maja 2023. godine u Neumu, u hotelu „Sunce“.

Na sjednici će se govoriti o saradnji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope sa savezima općina i gradova u Bosni i Hercegovini, te će se prezentirati najbolje prakse i iskustva proistekle iz provedbe Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Također će biti naglašen značaj zajedničkih projekata i saradnje dvaju saveza, najavili su organizatori.

Događaj će biti iznimno značajan, uzimajući u obzir prava koja lokalne samouprave ostvaruju u skladu s ustavnim i zakonskim propisima, ali i mogućnosti koje se nude kada je riječ o saradnji, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i s institucijama Vijeća Evrope.

Lokalne samouprave imaju, a imat će zasigurno još i više, mogućnosti utjecaja kada je riječ o privlačenju sredstava iz fondova Evropske unije, a to je svakako značajna tema kada se govori o lokalnom razvoju.

Na konferenciji za novinare, koja je planirana za 31. maj 2023. godine u 12 sati, predstavnicima medija obratit će se predsjednik Doma lokalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Bernd Vöhringer, direktor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Rafael Benitez te čelni ljudi saveza općina FBiH i RS.