Portal 072info

Zajednički sastanak o problemima Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica

Na poziv gradonačelnika Grada Zenica, Fuada Kasumovića danas je u Gradskoj upravi održan zajednički sastanak sa predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, J.P. Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo Podružnica Elektrodistribucija Zenica, Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica i Carinske ispostave Zenica.

Iako su bili pozvani na današnji sastanak predstavnici Vlade Federacije BiH u čijem je vlasništvu privredno društvo Željezara “Zenica” d.o.o. Zenica nisu se pojavili.

Glavna tema sastanka bilo je iznalaženje rješenja povodom nastale blokade u radu većeg broja privrednih subjekata Carinske ispostave Zenica i Federalne uprave za inspekcijske poslove – Ured u Zenici, smještenih u poslovnim prostorima u vlasništvu preduzeća Željezara “Zenica” d.o.o. Zenica. Kako je od ranije poznato blokada je nastala kao posljedica isključenja električne energije od strane Elektrodistribucije Zenica privrednom društvu Željezara “Zenica” d.o.o. Zenica.

Predstavnici Elektrodistribucije Zenica su pojasnili da je električna energija isključena Željezari “Zenica” d.o.o. Zenica kao potrošaču na osnovu ugovornog odnosa a zbog neplaćanja računa po ispostavljenim fakturama za juli 2017. godine i avgust 2017. godine u iznosu od cca 20.000,00 KM. Također su predložili tehničko rješenje za odvajanje mjernih mjesta zakupaca odnosno privrednih subjekata koji posluju u prostorima koji su u vlasništvu Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dr. Miro Džakula naglasio je da je Upravi cilj da carinski terminal ostane u prostorima Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica posebno što je Željezara Zenica u državnom vlasništvu. Napomenuo je da je ovo prvi puta da je isključivanjem električne energije dovedeno u pitanje poslovanje jedne državne institucije.

Na sastanku je zaključeno da je rješenje za ovu situaciju izmirenje obaveza Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica prema Elektrodistribuciji Zenica kako se ne bi ponovilo isključenje električne energije u poslovnim prostorima u vlasništvu Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica.

U izjavi za medije nakon sastanka gradonačelnik Kasumović je kazao: “Želim da građani Zenice i predstavnici privrednih subjekata koji posluju u gradu Zenica znaju da je dug zbog kojeg je isključena električna energija Željezari Zenica oko 20.000,00 KM a da dugovi nekih drugih privrednih subjekata iznose milione i nije im isključena električna energija. U poslovnim prostorima Željezare “Zenica” d.o.o. Zenica smješten je Ured Federalne uprave za inspekcijske poslove, Uprave za indirektno oporezivanje, desetak privrednih subjekata, organizovana je ishrana radnika ArcelorMittala Zenica i isključenjem električne energije prozrokovani su nemjerljivi gubici kako za poslovanje zakupaca smještenih u ovim prostorima tako i za privredu grada Zenica u cjelini”.

Podijelite članak

Počitajte još

Grad Zenica u kontinuitetu gradi i obnavlja dječija igrališta

072info

Borba za gradonačelnika Zenice, iako su izbori iduće godine, davno počela

072info

Grad Zenica od Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK traži što skorije uspostavljanje Registra pasa

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box