Zajedničko djelovanje inspekcija u borbi protiv sive ekonomije i zaštiti potrošača

federalna inspekcija FUZIP

Održan je on-line sastanak direktora i predstavnika Federalne uprave i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i inspekcijskih organa, na kojem su razmatrane provedene i dogovorene buduće zajedničke aktivnosti inspekcijskih organa u FBiH, s fokusom na borbu protiv sive ekonomije, kontrolu cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH, te zdravstveno-sanitarne nadzore i zaštitu zdravlja stanovništva u FBiH.

“Saradnja FUZIP i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i inspekcijskih organa u FBiH je naročito intenzivirana u protekle dvije godine, kada smo zajedničkim djelovanjem ostvarili značajne rezultate na zaštiti zdravlja stanovništva i zaštiti prava potrošača u FBiH. Djelovanjem inspekcijskih organa u oblasti kontrole poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, samo u protekloj godini je izvršeno skoro 30.000 nadzora, dok su federalni i kantonalni tržišni inspektori od aprila 2021. godine, kada su donesene odluke Vlade FBiH o kontroli cijena i marži, izvršili skoro 2.000 nadzora. Zahvaljujemo kolegama iz kantona za saradnju i najavljujemo još intenzivniji zajednički angažman inspekcijskih organa u FBiH” izjavio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Anis Ajdinović / FOTO: Fena

Predstavnici kantonalnih uprava za inspekcijske poslove su podržali zajedničke aktivnosti i zatražili dalju podršku Federalne uprave za inspekcijske poslove u unapređenju operativno-logističkih uslova za rad.

Sastanku su, osim predstavnika FUZIP, prisustvovali i predstavnici kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Kantona 10, Zeničko-dobojskog, Zapadno-hercegovačkog, Bosansko-podrinjskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.