Zajedno imaju 158 godina i znaju napamet više od 500 pjesama

Šerif Kahrimanović (77) i Vilko Hudik (81), raspjevani duet gitarista iz Hasanovaca, manjeg sela Donje Ljubije kod Prijedora, sigruno  je najstariji par muzičara u Bosni i Hercegovini.

Ovaj tandem ima 158 godina, a uz mikrofon i pojačala dnevno vježbaju i po četiri sata. Na repertoaru imaju više od 500 pjesama, a većinu znaju napamet.

Kažu da su odrasli zajedno i da su počeli svirati davnih 50-ih  godina. Obojicu je u tajne muzike uveo kapelnik Bera Antunović.

U teci imam napisan obično prvi red pjesme, da se malo podsjetim, i onda sve ide glatko. Pjevam uglavnom sve, mada mi je sevdah najdraži. Zbog moje pokojne supruge, koja je bila iz Boke kotorske, svojevremeno sam naučio i neke crnogorske pjesme. Ranije sam svirao bez mikrofona i pojačala, jer tog tad i nije bilo, a sada sam se malo modernizirao – kaže Šerif.

Njegov prijatelj Vilko odaje Šefiku priznanje za pjevanje i sviranje. Priznaje da bolje to radi od njega, jer je imao jednu dužu pauzu.

– Sada intenzivno sviramo godinu i po. Napisao mi je i deset pjesama i sada ih moram naučiti kao kakav prvačić. Nekada davno smo svirali i po igrankama, feštama, svadbama, a i sad bismo, nakon što se još malo uvježbamo, mogli to isto, mada bi nam trebao jedan harmonikaš – kaže Vilko, koji bi volio vidjeti nekog muzičara koji može izdržati njihov dnevni tempo.

Prethodni članakU toku akcija hapšenja više stotina osoba u BiH
Sljedeći članakSTRAVIČNA PRIČA TINEJDŽERKE: Morala sam raditi i za vrijeme menstruacije, a da bi to izvela…