Portal 072info

ZAJEDNO SMO JAČI: Pomozimo Zeničaninu Edinu Mujkanoviću, treba nas sve u svojoj borbi!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U cjelosti prenosimo Facebook status o svim detaljima načina na koji možete pomoći Edinu!

Ako ne novčano, podijelite na svojim profilima i molite za njegovo ozdravljenje…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zamolit ću vas prije svega da pročitate cijeli tekst koji sam napisala, a onda da razmislite malo. Podijelite ovaj post na vašem zidu i molim vas da se ne završi samo na tome, nadam se da ćete i učestvovati.

narukvice

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Željela sam na neki način da sudjelujem u prikupljanju novca za liječenje Edina u Turskoj, te sam kupila materijal za nakit i napravila ove divne narukvice za žene, djevojke i djecu. Bit će ih još, pravit ću kad god sam u mogućnosti. Cijena narukvice je samo 5 KM. Javite mi se u inbox ukoliko želite kupiti. Ova narukvica će da vas podsjeća na vašu humanost i to da ste na neki način pomogli Edinu. 5KM imamo svi, pa čak i oni koji ne rade. Udružimo se da pomognemo Edinu čiji život ovisi upravo o novcu. Prikupljeni novac ću da uplatim na Edinov račun. Također ću i sva imena učesnika u akciji da objavim i da slikam uplatnicu kada uplatim novac. Sve će da bude regularno.

Ukoliko ste u mogućnosti možete i na ove račune uplatiti Edinu novac za lijecenje u Turskoj:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

u Konvertibilnim markama:

Broj žiro računa: 3385802542023007

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

UniCredit bank d.d.Mostar

ili na devizni račun:
IBAN: BA39 33858028 4202 4316
SWIFT : UNCRBA22
Adresa: Željeznička 1 ,72 000 Zenica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pročitajte tekst koji je napisala Edinova sestra. Mene je upravo ovaj tekst naveo na ovu akciju.
Sabina Mujkanović:
“Vidim mnogo ljudi, pogotovo mladih u ovoj grupi,pa se odlučih nešto korisno da napišem. Mnogi ne znaju o kakvoj bolesti se radi, te se uglavnom zabrinu kada čuju nešto o bolesti poznatoj pod nazivom-RAK. Doduše i Google ne govori mnogo o Ulceroznom Kolitisu/Morbus Kronu, te sam ja odlučila iz iskustva brata blizanca da otprilike objasnim kako to izgleda kada ova bolest napadne čovjeka. Ove dvije bolesti ili jedna (ukoliko se ne može tačno dijagnosticirati, te se označi kao miješani oblik bolesti) su autoimuna oboljenja, što znaci da IMUNI SISTEM napada vlastite ćelije. Ne postoji uzrok ove bolesti, niti lijek, jer se radi o hroničnoj bolesti, te težina oboljenja zavisi od osobe do osobe. Svi lijekovi, koji su jako skupi, ne mogu da izliječe bolest, već da je zaliječe, ukoliko se ne radi o težim slučajevima kao što je slučaj moga brace, kojem četiri godine nijedan lijek nije pomogao. Kada lijekovi zakažu ili je život bolesnoga pod upitnikom, doktori se odlučuju na operativni zahvat, kako bi se pacijentu spasio život, s obzirom da bolest napada probavni sistem, te osoba mrša uz stalne krvave, rijetke stolice i grčeve u stomaku. Iz tog razloga je Edinu uklonjeno cijelo debelo crijevo i rektum (tačnije mu je ostalo samo 1,5 cm rektuma ili na engleskom cuff-a, da bi doktori mogli poslije sa tim dijelom spojiti tanko crijevo i ukinuti kesu sa stomaka). Prije prve operacije je imao tačno 48 kg i nijednu kap masnoće u tijelu. Nakon uklonjenog debelog crijeva izvukli su mu dio tankog crijeva kroz stomak i od toga izvučenoga dijela crijeva na stomaku su napravili stomu (engleski:ileostomy -pogledajte fino na google, ukoliko je moguće i slike) preko koje probavljena hrana izlazi u kesu koja se lijepi na stomu, te osoba tako treba da živi cijeli život, u nadi da se bolest više neće vratiti. Nova nada predstavlja J -pouch operacija, tj. spajanje tankog crijeva sa anusom ili cuffom( to je taj 1,5 cm rektuma koji se ostavi), da bi se osobama omogućilo da žive život bez kese.

Edinu su se, nažalost, nakon uklanjanja kese, javile komplikacije, koje doktori sada u Turskoj ispituju u nadi da Edy neže morati provesti život sa kesom i bolešću. Mi ne znamo još uvijek da li će on morati sa ileostomom cijeli život provesti ili će mu se pomoći da živi život bez kese i užasnih komplikacija, ali se trudimo da mu pomognemo, jer je on veliki borac koji se dugo bori i ne odustaje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inaće, život bez debelog crijeva znači manjak željeza, mnogih vitamina, sporu absorpciju hranjivih tvari, te 8-10 stolica dnevno (u najboljim slučajevima).

Ne pišem ovo samo zato kako bih vas upoznala sa situacijom svoga brata (iako ovo nije ni blizu onoga kroz šta je on četiri godine stalno aktivne bolesti prolazio) već iz razloga što ova bolest sve više i više mlade ljude napada, a oni ne znaju o čemu se radi te prekasno shvate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također sam upoznala ljude koje ne znaju da ova bolest može oduzeti život jer čovjek gubi stalno krv i mrša a samim tim dovodi u rizik sve ostale organe. Inače ukoliko je debelo crijevo zahvaćeno ovom bolešću (stavljam ih pod jedno, iako su dvije ili miješani oblik) a bolest je duže vrijeme aktivna, može lahko doći do RAKA debelog crijeva, što se zapravo jako često i dešava. Vidim da svi provode mnogo vremena na Facebook-u, pa se nadam kada je već tako, da se može nešto i naučiti i možda tako probuditi svijest mladih da se uključe i pomognu, jer niko ne zna šta ga u budućnosti čeka. Edin se opet bori za život, jer pomoć pružena u Bosni nije bila dovoljna za rješenje njegovog zdravstvenog stanja.

Hvala na lajkovima i savjetima, ali u ovoj situaciji, kada se radi o borbi za život, pomažu akcije i novac. Moj brat četiri godine živi kao biljka nadajući se svakoga dana da će mu nešto pomoći, te suočavajući se sa razočarenjima, jer ništa još nije pomoglo, a on se iz dana u dan lošije osjeća. Četvrtu godinu je skoro sve u kući na krevetu proveo. Želja mu je da je zdrav, da jede i spava osam sati u komadu. To je sve što on ŽELI. Dnevno ima 30-40 stolica, strašne bolove i pritisak, visoku temperaturu i groznicu. Jede dnevno času jogurta ili supicu, jer to je sve što otprilike smije pojesti i i zaspi oko 7-8 ujutro, kada više svu energiju od letanja po wc-u izgubi. Spava oko sat-dva, jer bolovi ne prestaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Molim vas, pročitajte ovo i razmislite malo. Nadam se da ćete shvatiti koliko ste zapravo samo sretni i da ćete pomoći Edyu da i on sreću osjeti. Hvala”

UDRUŽIMO SE SVI, ZAJEDNO SMO JAČI!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

12495194_10153844899309660_7987734536614153119_n

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)