Zakazali skupove u više gradova: Rudari večeras očekuju masovnu podršku

rudari

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) danas je organizirao potpisivanje peticije podrške rudarima ispred kapije rudnika Mramor u Tuzli, a za večeras su planirana i okupljanja ispred direkcija rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH.

– Okupljanja će biti večeras od 18 do 19 sati, ispred direkcija rudnika u Tuzli, Kaknju, Brezi i Zenici – potvrdio je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika BiH.

On je dodao, da prema informacijama koje dobija s terena, očekuje da se pojavi veliki broj ljudi.

– Bit će tu radnici, članovi njihovih porodica, građani… Mislimo da će u svim gradovima okupljanja biti masovna – navodi Husić.

Sindikat je ponudio sporazum resornom federalnom ministru Nerminu Džindiću, dijelove tog sporazuma prihvatile su obje strane, ali ne i Elektroprivreda BiH, potvrdio je Husić.

U sporazumu koji je ponuđen ministarstvu, detaljno su pojašnjeni zahtjevi ranije usvojeni na sjednici Upravnog odbora Sindikata.

– Nemamo pozitivan odgovor, pa nemamo uvjete da motiviramo radnike da izvršavaju svoje radne zadatke – kaže Husić.

Podsjećamo, Sindikat traži donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna, kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i stavljanje van snage Pravilnika o radnom učinku i Pravilnika o radu.

Također, traže i poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora, potpunu realizaciju Sporazuma koji su Sindikat i EPBiH potpisali 19. maja, smjenu generalnog direktora EPBiH Admira Andelije i direktora rudnika koji su u primjenu stavili pravilnike o radu i radnom učinku te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u Federaciji BiH u visini od 1.000 KM.