ZAKAZAO CZSR ZENICA: Otišli su djevojčica Anandi (10) i mladić Emrah (16), ko je sljedeći?

ZAKAZAO CZSR ZENICA: Otišli su djevojčica Anandi (10) i mladić Emrah (16), ko je sljedeći?

Zenicu su u proteklom periodu zadesile dvije velike tragedije u svega mjesec dana, a cjelokupno mišljenje javnosti je kako je zakazao sistem odnosno Centar za socijalni rad Zenica.

Naime, najprije je zabilježen slučaj kada je 15. januara preminula 10-godišnja djevojčica, štićenica doma za nezbrinutu djecu “Dom porodica” Zenica.

Porodica preminule djevojčice za smrt 10-godišnje kćerke najviše krivi Centar za socijalni rad u Zenici. Tada su brojni mediji kontaktirali ovu ustanovu, koja je najprije izbjegavala dati odgovore na jednostavna pitanja, a potom su se oglasili i, između ostalog, naveli kako su se sedmicu prije tragičnog događaja poduzimale potrebne radnje sa ciljem zaštite zdravlja štićenice Doma i da je ista bila pod određenim ljekarskim nadzorom. Dakle, ne smatraju se odgovornim za ovaj slučaj.

Preminula Anandi Šuvalić

Nije prošlo dugo vremena, Zenicu potresa još jedna tragedija. Naime, 16-godišnji Emrah Kulačić preksinoć se ubio iz puške u porodičnoj kući svojih rahmetli roditelja.

Ova vijest okovala je Zenicu tugom posebno zbog činjenice da je ovaj mladić, kao i njegova 12-godišnja sestra, preživio ogromnu tragediju. Podsjetimo, njegov otac je u novembru 2021. godine ubio njegovu majku, svoju suprugu, a potom otišao u Talame kod Zenice i oduzeo sebi život. Prije nego će to uraditi, poslao je svom sinu poruku koja ledi krv u žilama. 

-Sine Emro, kada ovo budeš čitao neću biti među živima. Auto se nalazi u Talamima, a ja ću biti 150 metara ispod vozila – napisao je rahmetli Mirnes tada svom sinu Emrahu.

Mladić je satima tražio automobil, ali i tijelo svoga oca na području Talama, a potom ga, kako nam je potvrdio njegov amidža, i pronašao.

Mladić (16) se ubio iz lovačke puške

Ovakva porodična tragedija zasigurno je morala biti alarm nadležnima, konkretno Centru za socijalni rad u Zenici, međutim, oni su se, očigledno, oglušili na ovu situaciju. Da je zakazao Centar za socijalni rad Zenica, odnosno sistem, mišljenja je kompletna javnost u Zenicu, što dokazuju komentari na naše članke. I porodica tragično stradalog Emraha dijeli to mišljenje.

-Zamolio bih ljude od struke odnosno Centar za socijalni rad da se pozabave omladinom i djecom, manimo se novca. Novca će biti i proći će. Nestaje nam djece i omladine. Molim vas pozabavite se, danas ovdje, sutra na drugom mjestu. Šta se dešava na kraju, svi pišu desila se tragedija. Onaj olajava, onaj opravdava, onaj ogovara, a mi vehnemo. Ovdje je zakazao Centar za socijalni rad Zenica – izjavio je Nihad Kulačić, amidža mladića koji se ubio, za portal 072info.

I uistinu, sistem je u ovom slučaju zakazao. Kako smo danas mogli čuti na dženazi mladića, on neko vrijeme navodno nije išao ni u školu. Sve to najbolje govori da je sistem davno digao ruke umjesto da rade posao za koji primaju plaću.

Porodicu Kulačić, očigledno, nadležni iz Centra za socijalni rad Zenica nikada nisu posjetili, a kamo li pružili psihološku pomoć dječaku i djevojčici koji su preživjeli tragediju i za dan izgubili oba roditelja.

Da je sistem zakazao govori i podatak da se iz Centra za socijalni rad Zenica, do objave ovog teksta, nisu udostojili odgovoriti na naš upit.

-Ovim putem Vas ljubazno molimo, shodno Zakonu o slobodi pristupu informacijama, a za potrebe pisanja teksta da nam kažete da li je Centar za socijalni rad u Zenici poduzimao bilo kakve aktivnosti kada se radi o slučaju porodice Kulačić, odnosno sina i kćerke koji su ostali bez roditelja kada je njihov otac ubio najprije njihovu majku, a potom oduzeo i svoj život?

Ukoliko jeste, možete li nam kazati šta je tačno poduzeto u slučaju dvoje maloljetne djece koja su ostala bez oba roditelja Ukoliko nije, možete li nam kazati zbog čega to nije učinjeno budući da je cijela država znala da su djeca doživjela nezapamćenu tragediju? – pitali smo Centar, ali ostali uskraćeni za odgovor.

Upit koji smo poslali CZSR Zenica

Ne treba zaboraviti ni nedavni slučaj majke sa sinom koji je osoba sa invaliditetom, a koji su danima spavali na Kamberovića polju. Niko iz Centra za socijalni rad Zenica nije našao za shodno da pomogne ovoj porodici, zbrine ih i osigura im krov nad glavom dok to nije uradio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Uposleni u Centru za socijalni rad Zenica i direktor Muamer Mehić nijemo su gledali kako ova porodica spava pod otvorenim nebom, pravdajući se kako su im nudili smještaj u kontejneru nedaleko od Zenice koji majka nije prihvatala.

Podsjećamo i na poražavajuće podatke da se u toku 2022. godine na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona dogodilo 38 samoubistava.

-Od tog broja 29 samoubistava je izvršeno vješanjem, četiri je izvršeno upotrebom vatrenog oružja, dva sa upotrebom oštrog predmeta i ostali slučajevi su slučajevi utapanja, trovanja ili skokom sa visine. Dvadeset osam lica koji su izvšili suicide su muškarci dok je deset žena. U toku januara mjeseca 2023. godine službenici policije su evidentirali ukupno četiri samoubistva. Od ovog broja, dva samoubistva su izvršena vatrenim oružjem dok su dva izvršena vješanjem”, rekao je Elvedin Fišek, potparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Zbog svega navedenog, opravdano je ogorčenje i građana i porodice koji su izgubili najbliže jer je zakazao sistem. Na kraju, ostaje pitanje za Centra za socijalni rad Zenica, nakon djevojčice Anandi, dječaka Emraha, ko je sljedeći dok oni sve posmatraju iz ugodnih kancelarija?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica