Zakon o ugostiteljstvu-pravo na koje se šuti…

Zakon o ugostiteljstvu-pravo na koje se ćuti…

Piše: Dražan Pejaković

Nešto za šta poslodavci znaju, nešto za šta postoji zakon, nešto što bi trebalo da zaštiti konobare koji se bave restoranskim poslom, nešto za šta određeni ljudi u inspektoratu dobijaju platu, a posao svoj ne obavljaju.

Ovo je istina koju morate znati, ovo je nešto što niko nije napisao.

  1. Da li ste znali da konobar koji radi u restoranu mora imati završenu ugostiteljsku školu?
  2. Da li ste znali da ako radnik radi u restoranu, a nema završenu ugostiteljsku školu da je dužnost poslodavca da radniku plati prekvalifikaciju?

Niste?!

Da vam pojasnim, zakon o Ugostiteljstvu Republike Srpske član 9.
(1) Lice koje u ugostiteljskim objektima za smještaj vrste hotel i u ugostiteljskom objektu za ishranu i piće vrste restoran, neposredno uslužuje goste (konobar) mora da ispunjava posebne uslove po pitanju stručnog zvanja i to da ima najmanje srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera – smjer konobar, ugostiteljski tehničar ili ugostiteljsko-kulinarski tehničar.

(2) Lice koje u momentu stupanja na snagu ovog zakona neposredno uslužuje goste (konobar), a nema odgovarajuću srednju stručnu spremu iz stava 1. ovog člana, obavezno je da izvrši prekvalifikaciju ili da završi javno-važeći program za osposobljavanje konobara u skladu sa zakonom koji propisuje obrazovanje odraslih.

Ali ovo ne treba da predstavlja PROBLEM radnicima, konobarima koji već rade posao u restoranima ili hotelima, naravno da postoji zakon koji vas sve štiti, a to je zakon o Radu Republike Srpske. Član 55. kaže sljedeće:

(1) Troškovi obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja obezbjeđuju se iz sredstava poslodavca i drugih izvora, u skladu sa zakonom i opštim aktom.

(2) U slučaju da radnik prekine obrazovanje, stručno osposobljavanje ili usavršavanje, dužan je da poslodavcu naknadi troškove, osim ako je do prekida došlo iz opravdanih razloga.
Lažu sve vas konobare, postoji zakon koji se ne sprovodi, poslodavci neće ovo forsirati već će da ćute i da rade kako rade do sada.

Onda se vi svi dobro zapitajte zašto radite za tako male plate, a kada odete na sezonu baš što nemate završenu UTTŠ tamo vas prijave na minimalac zato što ne ispunjavate kvotu koja je propisana od strane HR za uslužne radnike.

Vrijeme je da inspekcija počne da sprovodi zakon, da poslodavci plate prekvalifikaciju svojih radnik, na kraju sada imaju novce pa neka ih usmjere u plaćanje prekvalifikacije (800.000KM su dobili). Istina i pravo se mora znati, a neka ova branša bude početak svih ostalih radnika koji će biti zaštićeni.

Dijeli neka se istina zna, samo zajedno možemo da osvojimo naša prava.
Nadam se da će se i mediji uključiti u ovu priču.

#Nastavićese

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

Web link za pravnu pomoć i savjetovanje

Prethodni članakPrognoza za naredne dane: Kakvo nas vrijeme očekuje u BiH?
Sljedeći članakStigao je mjesec ramazana: Neka vam trpeze budu raznolike, šarene i bogatije nego inače