Zakon od demobilisanim borcima stupio na snagu: Ostvarit će ukupno 16 prava

Zakon od demobilisanim borcima stupio na snagu: Ostvarit će ukupno 16 prava

Nakon devet godina u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu je stupio novi Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica po objavi u Službenim novinama FBiH

Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma od 16. jula 2019. godine i na sjednici Doma naroda od 18. jula 2019. godine stupio je na snagu.

Nakon devet godina u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu je stupio novi Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica po objavi u Službenim novinama FBiH.

Borci će po ovom Zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvarit je mogu demobilisani branioci koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. Također, uslov je da su najmanje 12 mjeseci bili učesnici u Oružanim snagama i koji su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora finansiranja. Svaki borac RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može aplicirati preko svoje službe za boračko invalidsku zaštitu. Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od 5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama, javlja N1.

Svi oni koji ispunjavaju kriterije koje propisuje Zakon mogu predati svoje zahtjeve u općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu. Tamo će im biti urađena prvostepena rješenja, nakon toga se procedura nastavlja u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca da bi ti ljudi bili stavljen na spisak za isplatu boračkih naknada.

Ove naknade bilo je potrebno omogućiti za one “branioce koji su došli u starije godine, a nemaju dovoljno godina radnog staža i ne mogu da ostvare pravo na penziju”.

Za primjenu ovog Zakona kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH osigurano je 25 miliona KM.

Među 16 prava demobilisanim borcima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana porodice.

Predviđena su i prava iz radnog odnosa kao što je povećanje broja dana godišnjeg odmora i pravo na prednost pri zapošljavanju boraca i članova njihovih porodica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica