Zakon od demobilisanim borcima stupio na snagu: Ostvarit će ukupno 16 prava

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon devet godina u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu je stupio novi Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica po objavi u Službenim novinama FBiH

Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma od 16. jula 2019. godine i na sjednici Doma naroda od 18. jula 2019. godine stupio je na snagu.

Nakon devet godina u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu je stupio novi Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica po objavi u Službenim novinama FBiH.

ČITAJ JOŠ:  Dodik: Idemo po pobjedu u svim lokalnim zajednicama

Borci će po ovom Zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvarit je mogu demobilisani branioci koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. Također, uslov je da su najmanje 12 mjeseci bili učesnici u Oružanim snagama i koji su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora finansiranja. Svaki borac RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može aplicirati preko svoje službe za boračko invalidsku zaštitu. Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od 5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama, javlja N1.

ČITAJ JOŠ:  Vojska Srbije traži dobrovoljce: Prijavljeni ne smiju biti stariji od 30 godina

Svi oni koji ispunjavaju kriterije koje propisuje Zakon mogu predati svoje zahtjeve u općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu. Tamo će im biti urađena prvostepena rješenja, nakon toga se procedura nastavlja u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca da bi ti ljudi bili stavljen na spisak za isplatu boračkih naknada.

Ove naknade bilo je potrebno omogućiti za one “branioce koji su došli u starije godine, a nemaju dovoljno godina radnog staža i ne mogu da ostvare pravo na penziju”.

ČITAJ JOŠ:  Zenica: Život u dotrajalim barakama, sa pacovima, miševima i zmijama! (FOTO)

Za primjenu ovog Zakona kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH osigurano je 25 miliona KM.

Među 16 prava demobilisanim borcima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana porodice.

Predviđena su i prava iz radnog odnosa kao što je povećanje broja dana godišnjeg odmora i pravo na prednost pri zapošljavanju boraca i članova njihovih porodica.

GODISNJICA
MARKETING