AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava

Danas je Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih koji se obilježava svake godine 14. februara. No znate li kako je došlo do obilježavanja ovog praznika koji danas poprima sasvim drugu simboliku i značenje?

Sveti Valentin bio je prvi biskup grada Terni u blizini Rima, za vrijeme pape Viktora prvog (3. stoljeće), a kad se zaredio za biskupa Valentin je imao samo 22 godine. Sv. Valentin umire mučeničkom smrću u svojoj 63 godini, te su ga pokopali na mjestu gdje je u 4. vijeku podignuta crkva, da bi se u 17. vijeku na istom mjestu sagradila katedrala, gdje se i danas čuva njegovo tijelo.

Ova svetkovina se od davnina obilježava 14. februara, dan prije paganskog rimskog praznika bogova Pana, Frauna i Luperka, tj. paganskog blagdana plodnosti, a za postanak današnjeg blagdana vežu se dvije legende.

“Kad su htjeli, da se uzmu…”

Povezanost praznika i Sv. Valentina dolazi iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je zbog njene ljubavi ‘prešao’ na kršćanstvo. Tokom njihovih priprema za brak oboje su teško oboljeli, a Sv. Valentin blagoslovio je njihov brak dok su zagrljeni umirali na bračnoj postelji.

Druga legenda dolazi s prostora Engleske, gdje se ne spominje da je Sv. Valentin bio biskup. Prema toj legendi, Valentin je živio u Rimu, za vrijeme cara Kludija Gotskog, koji je izdao naredbu da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ni zaručivati, jer je mislio da se vojnici koji su oženjeni ili zaručeni neće snažno boriti u njihovim pohodima već će samo željeti sačuvati vlastiti život i vratiti se obitelji.

Svi svećenici su se pridržavali careve naredbe, te nisu vjenčavali, no Sv. Valentin oglušio se na tu njegovu naredbu te je potajno vjenčavao mlade parove. Kada su vlasti saznale za kršenje careve naredbe, bacili su ga u tamnicu, a 14. februara, za vrijeme praznika Luperkalija, odsjekli mu glavu.

Nakon smrti narod je Valentina proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, odlučeno je spojiti blagdan Leperkaliju i dan smrti Sv. Valentina u jedan.

50 miliona ruža

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski svojoj supruzi, dok je bio u zatočeništvu u Britaniji.

Simbol Valentinova postao je i Kupid, starorimski bog ljubavi, koji se prikazuje kako drži luk i strijelu jer vjeruju da koga pogodi njegova strijela odmah se zaljubi.

Svake se godine pošalje oko milijarda čestitki i Valentinovo je i dan kada se kupuje najviše cvijeća u godini, uz Majčin dan. Svake godine žene diljem svijete dobiju oko 50 miliona ruža.

U italijanskom gradu Veroni, gradu poznatog renesansnog ljubavnog para Romea i Julije, ‘Julija’ dobije oko hiljadu ljubavnih pisama.

Zanimljiva je i činjenica da u Americi, čak 15 posto djevojaka same sebi pošalju čestitku za Valentinovo…

Kako bilo, zaljubljeni danas je vaš dan i sretno vam Valentinovo!