Zamjenik ministrice civilnih poslova BiH na privatnoj zabavi za vrijeme najstrožijih mjera opreza

Društvenim mrežama kruži još jedan snimak okupljanja u vrijeme korone čiji su učesnik visokorangirani javni dužnosnik. Zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić učestvovao je na vaskršnjoj zabavi, u vrijeme najvećih restrikcija kako bi se pandemija koronavirusa stavila pod kakvu-takvu kontrolu. Zvorničanin Siniša Ilić, koji je inače inače kadar Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, SNSD-ovog koalicionog partnera u Republici Srpskoj, je nakon ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca još jedan državni službenik koji se ruga restriktivnim mjerama i savjetima koje većina građana Bosne i Hercegovine poštuje sedmicama unazad.

Kako prenosi bijeljinska BN Televizija, video Ilićevog zabavljanja u opuštenom okruženju dospio je na društvene mreže. Ipak, to ne čudi s obzirom da je okupljanje prenošeno uživo putem Facebooka, pa je bilo pitanje vremena kada će se snimak pojaviti na YouTubeu.

Nakon objave videa oglasio se i Ilić koji tvrdi da je riječ o porodičnom okupljanju za vrijeme vjerskog praznika.

“Kao srpski zamjenik ministra u krugu porodice sam proslavio Vaskrs u vlastitoj kući. (…) Radilo se o porodičnom slavlju na kome je bio moj kum, šurak, dva rođaka, dakle ljudi sa kojima sam svaki dan zajedno. To je bilo čisto porodično okupljanje za najradosniji hrišćanski praznik. Takođe, radi potpuno transparentnog informisanje javnosti i mog otvorenog stava, navodim da sam spreman da se o mom načinu uskršnjeg slavlja meritorno raspravi u organima Republike Srpske ili Ujedinjene Srpske ili Srpske pravoslavne crkve, a nikako u probosanskim medijima koji konstantno targetiraju svakog srpskog funkcionera”, rekao je Ilić.

Ipak, podsjetimo, za vrijeme Vaskrsa u Republici Srpskoj važile su strožije zabrane koje su uključivale i zabranu okupljanja, a rođaci i kumovi svakako ne spadaju u užu porodicu. Potpuna zabrana kretanja bila je naređena od petka u 15 sati do subote u 5 sati i od subote u 15 sati do ponedjeljka u 5 sati. Na videu je evidentno da je zabava održavana u jedan sat iza ponoći. Vaskrs je obilježen 19. aprila.

Nekoliko zvaničnika Republke Srpske, uključujući premijera Radovana Viškovića, smatraju da je upravo ponašanje kakvo je priloženo u Ilićevom videu doprinijelo rastu broja slučajeva zaraze koronavirusom nakon Vaskrsa.


Prisjetimo se “originalnog” korona-derneka u Sarajevu. Pored Košarca tu su bili Bojan Marković, Mladen Stanišić, Ljubomir Mrđa, Zijad Blekić (poduzetnik), Nihad Fejzić (profesor na Veterinarskom fakultetu), Hajrudin Alić, Jusuf Šabanović (ljekar), Sejo Balić, Mehmedalija Kriještorac, bh. pjevači Hajrudin Varešanović, Semir Cerić Koke, muzičari Haris Kaltak, Adnan Kuka, Adis Kahvić i Ajlin Ahmić. Policiji koja je napravila razlaz promakli su Halid Bešlić, Šerif Konjević i pjevačica Slađana Mandić.

Košarac je pod pritiskom javnosti Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ponudio svoju ostavku, ali od nje vjerovatno neće biti ništa s obzirom na predomišljanje Milorada Dodika. Šabanović je nakon korona-derneka razriješen dužnosti šefa klinike na KCUS-u, a Fejzić zje razriješen dužnosti u Vijeću KS za praćenje virusa.

https://www.youtube.com/watch?v=ttlczVqczKk

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE