Žana Novaković nositi će zastavu BiH u Sočiju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

OIBH. skijašica Žana Novaković nositi će zastavu naše države na otvaranjau Zimskih olimpijskih Igara u Sočiju odlučilo je danas vodstvo OKBiH.

Kao glavni argument rukovodstva OKBiH za ovakvu odluku je bio taj što je Žana trenutno najbolje rangirani bh. sportista od svih onih koji će nastupiti na Olimpijadi, dok će zastavu na zatvaranju nositi onaj ko na Igrama u Sočiju napravi najbolji rezultat.

U pripreme bh. sportista za odlazak na Olimpijadu u Soči uloženo je preko 291 hiljada KM, a iz OKBiH ističu kako su već krenuli sa stipendiranje potencijalni kandidata za Olimpijske igre u Riju 2016. godine. Svi kandidati za narednu ljetnu Olimpijadu primate će mjesečnu stipendiju u iznosu od 750 KM.

U sklopu obilježavanja 30 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu na Jahorini će se 1. i 2. februara održati i simbolična manifestacija na kojoj će učestvovati Sanda Dubravčić, koja je prije 30 godina zapalila olimpijski plamen u Sarajevu, te proslavljeni košarkaš Vlade Divac, sadašnji predsjednik OK Srbije. 

Oboje će nositi retro trenerke kakve su prije 30 godina nosili olimpijci nekadašnje SFR Jugoslavije na Igrama u Sarajevu.