Zana Tahirović-Hadžić, poznata bh. kaligrafkinja: Poseban ramazan uz sina Omara

4 20
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Gračanka Zana Tahirović-Hadžić, poznata bosanskohercegovačka kaligrafkinja, građevinski inženjer po zanimanju, ovaj mubarek mjesec ramazan dočekala je u posebnim okolnostima.

Tužna je što, iz objektivnih razloga, ne može postiti, kao što je to naučila od malih nogu, a istodobno je vesela, jer je prije mjesec na svijet donijela sina Omara.

Pravi put

Ipak, ramazanske aktivnosti upražnjava koliko može. Danju suprugu Edinu, koji radi i posti, priprema iftar, a dok mali Omar spava, čita Kur’an.

– Spremaju se bosanska jela i specijaliteti, na naš narodni način. Klanjaju se namazi, uči Kur’an, moli se Bogu da korona prođe, pa da ljudi počnu normalno živjeti i raditi. Vjernik sam i to s ponosom govorim. U vjeru su me uputili moji roditelji. Njima sam zahvalna što sam pošla tim putem. Od osnovne škole sam postila ramazan i to su mi veoma dragi dani. Danas nam je omladina, u dobroj mjeri, skrenula s pravog i krenula krivim putem. Mladi koji su u vjeri neće zalutati u životu, to je moje duboko uvjerenje. Stoga ćemo ja i moj suprug našu djecu usmjeriti u vjeru dok su još mali – kazala je Tahirović-Hadžić.

Ona je prije pet godina završila Građevinski fakultet u Tuzli. Nekako u isto vrijeme se posvetila i kaligrafiji. Kurs iz ove oblasti završila je u Mostaru i Gračanici te je krenula praviti levhe. Imala je mali prostor u mjesnoj zajednici Pribava, gdje je rođena.

– Kada sam vidjela da sam potpuno savladala tehniku kaligrafije, krenula sam u organizaciju kurseva kaligrafije u Gračanici i Tuzli te obučila oko pedeset žena. Na to sam posebno ponosna, jer znam kako je meni bilo počinjati od prvih pokreta, u kojima ruka mora biti mirna, a ja koncentrirana. U narednom periodu planiram se još više posvetiti kaligrafiji, pa sam u „Osman-kapetana Gradaščevića“ medresi u Gračanici otvorila kaligrafsku galeriju „Diwani“. Opremila sam je u bosanskom stilu, a zidove ukrasila svojim radovima. Ako Bog da, imam velike planove – rekla je Tahirović-Hadžić.

Nagrada u Iranu

Osim nekoliko samostalnih izložbi u BiH, Tahirović-Hadžić izlagala je u Iranu, gdje je dobila nagradu kao mlada kaligrafkinja.

Jednu izložbu imala je u Novom Sadu, zahvaljujući vojvođanskom muftiji Muhamedu Zilkiću.