Portal 072info

Zanatlije vode borbu za opstanak, mnogi već zatvorili radnje

1924123 bascarsija ls
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pandemija koronavirusa i teška ekonomska situacija znatno se odrazila na sve grane privrede u Bosni i Hercegovini, pa tako i na turizam i zanatstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe da je, prema podacima Zavoda za stastistiku RS, za prvih devet mjeseci u Republici Srpskoj bilo 52 odsto manje dolazaka turista, a 43 posto manje noćenja u odnosu na prošlu godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Poslije sjajnog povećanja koje smo imalu u januaru i februaru, 10 odsto više dolazaka i 14 odsto više noćenja, otkad je proglašena pandemija je strašan udarac na turističku industriju, kao i za radnike u toj oblastu”, naglašava Jovanovićeva.

Ona smatra da su različite mjere dovele do blagog popravljanja turizma u Republici Srpskoj, te kao jednu od mjera posebno ističe turističke vaučere koji su uveliko sačuvali turizam i radna mjesta u ovoj oblasti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je u pitanju zimska sezona, Jovanovićeva je optimistična.

“Jahorina je prva u Evropi otvorila staze, vrijeme nam ide na ruku, te ako postoji parče raja onda je to Jahorina. Očekujemo dobru skijašku sezonu. Zima bi mogla donijeti dovoljno povećanje da bi bili zadovoljni u ovoj teškoj godini”, isriče ona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sarajevska Baščaršija je sve do ove godine bila jedan od bisera turističke ponude u Bosni i Hercegovini, ali zbog širenja zaraze koronavirusom, pooštravanja mjera i nemogućnosti dolaska turista se sve promijenilo, od broja samih posjetilaca, do zatvaranja zanatskih radnji koje su krasile ovo mjesto.

Zanatlija Muhamed Kalajdžisalihović ističe da su se mnoge radnje zatvorile već polovinom ljeta.

“Kako ide zima taj broj se povećava. Posla ima tek onoliko da se mogu pokriti troškovi. Ne znamo kako će se situacija razvijati, ali cilj nam je sve ovo pregurati i sačuvati”, naglašava Kalajdžisalihović, te podsjeća da su stari zanati i prije pandemije bili pred nestajanjem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Svi ovih godina Čaršija je živjela u velikoj mjeri od stranih turista i dijaspore, a i naši građani koji su do prošle godine kupovali sada su u strahu, smanjili su potrošnju, kupuju samo neophodno”, kazao je Kalajdžisalihović.

On objašnjava da je sada jedini način za održavanje zanatskih poslova oslobađanje od plaćanja poreza i raznih naknada, jer im je postalo nemoguće izmiriti bilo kakav izdatak.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME