ZANIMLJIVA EKSPERTIZA ZENIČKOG EKOLOGA: Evo šta sve nosi mutna rijeka Bosna i koje su posljedice te pojave

Podijelite vijest

smajlovic-uzorak-rijeka-bosna

Kina je izmedju ostalog poznata po Žutoj rijeci (Huang Ho), a u našoj državi jedina rijeka koja može opravdano nositi taj naziv je rijeka Bosna. Karakteristika za obje rijeke je da se radi o izuzetno erozivnim vodotocima koji nose milione tona raznih vrsta sedimenata.

Kada je rijeka Bosna u pitanju erozija zemljišta koji nosi rijeka Bosna nastaje kao posljedica neplanske sječe na bosanskim planinama.

Ta činjenica navela je članove ekološkog pokreta “Otpor” na ideju da provedu zanimljiv eksperiment, o čemu, u ime tog pokreta, prof. Akif Smajlović piše:

“Članovi ekološkog pokreta ‘Otpor’ su u nedjelju 20. 04. 2014.godine uzeli uzorak vode na adi Jagnjišće koja je nastala kao posljedica nanosa sedimenata.

Već nakon sat vremena došlo je do djelimičnog taloženja sedimenata u posudi, a nakon 24 sata taloga je još puno više.

U labaratoriji, pomoću analitičke vage ustanovili smo da posuda od jedne trećine litre u sebi sadrži 3,450 g taloga, što znači da jedna litra sadrži 10,35 g taloga, što znači da u jednom metru kubnom masa taloga iznosi nevjerovatnih 10,35 kg.

casa-mutna-voda

casa-talog

Prema dostupnoj literaturi, prosječan protok vode rijeke Bosne iznosi 100 metara kubnih u sekundi, što znači da u jednoj sekundi kroz Zenicu prođe 1035 kg, ili 1,035 tona taloga.

Ako taj iznos pomnozimo sa brojem sekundi u jednom satu dobit ćemo iznos od 3.726 tona erozivnih materija (daljne vremensko racunanje gubi smisao).

vaga-laboratorijska

Vidljive posljedice erozivnosti rijeke Bosne nama Zeničanima su jasno iskazane u nasipima na obalama rijeke u naselju Blatuša. Da ne bi došlo do plavljenja tog naselja i puta M17 preduzeće ALMY svojom mehanizacijom je proširilo korito.

Ako bi došlo do izgradnje HE Vranduk, odnosno ako bi se rijeka Bosna pregradila branom visine 15 metara prema projektu EP BIH dd Sarajevo akumulaciono jezero bi bilo dužine 6 km i u njemu bi se zbog zastoja protoka vode taložio sediment. Zbog ovog taloženja svake godine bi dolazilo do podizanja nivoa vode u akumulacionom jezeru za debljinu taloga (prema našim proračunima minimalno 5 cm).

Ovakvo podizanje nivoa vode bi za par godina ugrozilo zeljezničku prugu i put M17 u predjelu naselja Vrace, drugim riječima EP BIH dd Sarajevo bi svakih 5 godina morala prazniti i čistiti taloge koji bi iznosili vise miliona kubika.

Planirana HE Vranduk je simbolične snage, ispod 20 MW, a recimo snaga HE Jablanica je preko 200 MW, čišćenje dna akumulacionog jezera bi više koštalo od cijene proizvedene električne energije. Očito da je da su podaci koji su dostavljeni EBRD-u i EIB-i lažirani.

U našem posljednjem dopisu kojeg smo dobili od EBRD-a obavješteni smo da će oni nakon pregleda video zapisa (https://www.youtube.com/watch?v=GtilQ4o6cms) poslati svoju neovisnu stručnu komisiju koja će ispitati navode iz Studije o utjecaju na okoliš HE Vranduk o posljedicama na floru i faunu u rijeci Bosni.

‘Otpor’ je umjesto HE Vranduk, čijom izgradnjom se krši Daytonski sporazum jer se radi nacionalnom spomeniku BiH, predlagao da se na planini Vepar izgradi vjetro-park sa 8 stupova ukupne snage 20 MW, čija bi izgradnje po sadašnjim cijenama iznosila 40 miliona KM.

Investicija za HE Vranduk manje snage iznosi nevjerovatnih 130 miliona KM zbog čega opravdano sumnjamo da će se na ovom projektu oprati vise desetina miliona KM. Očekujemo od SIPE i Tuzilastva BiH da ispitaju malverzacije u vezi HE Vranduk. Sa ovim podacima bit ce upoznati EBRD i EIB.”

Doznajemo.com