Zanimljiva karta otkriva broj milijardera u zemljama Evrope: Koliko ih ima u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na internetu je objavljena zanimljiva karta koja prikazuje broj milijardera u zemljama Evrope.

TikTok profil Map Vault objavio je mapu koja otkriva koje zemlje u Evropi imaju najviše milijardera, a koje najmanje. Naravno, sve nas uvijek prvo zanima naša zemlja.

Naime, prema ovoj karti u Bosni i Hercegovini ne živi niti jedan milijarder. Pored naše zemlje, milijardere nemaju ni zemlje regiona odnosno Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Albanija i Makedonija, ali i Bjelorusija, Latvija i Litvanija.

Ova zanimljiva mapa Evrope govori da u Njemačkoj živi najviše milijardera njih čak 134, a potom u Rusiji 83. dok se na trećoj poziciji nalazi Italija sa 52 milijardera.

Nedavno se pojavila analize u kojoj se govorilo o milijarderima s prostora Balkana. Prema toj analizi u Bosni i Hercegovini živi pet milijardera. Međutim, ova karta govori drukčije, a evo i zašto.

U Bosni i Hercegovini trenutno je pet osoba čija se imovina procjenjuje na više od milijardu KM. Ipak, u međunarodnim razmjerama niko od njih ne bi bio milijarder jer niko nema milijardu eura ili dolara.

Među onima na listi koji i dalje žive u BiH, našlo se pet njih čija vrijednost kompanija premašuje iznos od 500 miliona eura, odnosno milijardu KM. Evo o kome je riječ:

  • Senad Džambić – Bingo grupa – 741.381.160 eura
  • Porodica Hastor – Prevent grupa – 651.469.523 eura
  • Petar Ćorluka – Violeta – 565.711.460 eura
  • Svjetlan Stanić – Stanić grupa – 552.251.761 eura
  • Porodica Bogdan – FEAL – 519.114.820 eura

Napominjemo da je nije riječ o iznosu u kešu, već o procjeni ukupne vrijednosti imovine ovih pojedinaca, odnosno njihovih kompanija koje zapošljavaju desetine hiljada građana BiH.

Video pogledajte OVDJE.

klix.ba