Portal 072info

Zanimljive činjenice o omiljenoj hladnoj poslastici – sladoledu

Tokom vrelih ljetnjh dana, ljudi širom svijeta pokušavaju da se rashlade na brojne načine, a jedan od njih je najljepša hladna poslastica – sladoled.

U nastavku vam donosimo zanimljive činjenice o sladoledu koji je, prema legendi, prvi put napravljen negdje na Dalekom istoku, a čiji recept je Marko Polo donio u Italiju, odnosno u Evropu.

1. U prošlosti, sladoled je služen samo na dvorovima i za trpezama kraljeva i plemića. Tada je predstavljalo pravi luksuz i bogatstvo poslužiti nekog rashlaženom poslasticom po toplom vremenu.

2. Prva fabrika sladoleda osnovana je u Americi 1851. godine, ali se proizvodnja razvila tek poslije 1900. godine, kada su usavršeni novi sistemi hlađenja.

3. Sladoled u kornetu izmislila je djevojka prodavca sladoleda u Luizijani 1904. godine. Pošto joj je mladić poklonio cvijeće umotano u hartiju, ona je došla na ideju da na sličan način napravi fišek od oblandi i u njega stavi sladoled.

4. U antičko vrijeme, u Maloj Aziji su se pili voćni sokovi rashlađeni do zaleđivanja, a ovaj napitak smatra se pretečom sladoleda.

5. Prvu mašinu za sladoled konstruisala je Nensi Džonson 1846. godine.

6. U vrijeme Persijskog rata, vojskovođa Aleksandar Veliki je svoje trupe osvježavao sladoledom. Njegov sladoled je bio mješavina sitnih komadića leda i šećera, ali je za njega pripreman posebno tokom svih vojnih pohoda.

7. Industrijska proizvodnja sladoleda počinje 1851. godine u Bostonu, dok se prvi sladoled na štapiću “Eskimo bar” pojavio 1934. godine u Ajovi. Izumitelj je Kris Nelson.

8. Hladna poslastica služila se i u Egiptu u doba faraona, a za pripremu sladoleda koristilo se i zaslađeno mlijeko, pavlaka ili jogurt, dodavani su mu kandirano voće i orašasti plodovi.

9. Posljednja stvar koju je Elvis Prisli jeo bile su 4 kugle sladoleda i 6 čokoladnih kolačića.

10. Arapi, narod čije se ime takođe veže uz istoriju sladoleda, pravili su takozvani šerbet (“slatki snijeg”) i prenijeli ga na Siciliju, a kasnije i u druge italijanske gradove. Tamo je sladoled dobijao sve ljepšu formu i ukus. Dodavani su mu voće, šećer i mlijeko, pa je ubrzo postao omiljeni desert bogatih.

11. Najveći svjetski proizvođač sladoleda je Unilever, zatim slijedi Nestle. Najstariji brend sladoleda je “Blu bel krimers”, nastao 1907. godine.

12. Još jedna legenda kaže da je prvi kineski recept za sladoled nastao je još 3000 godina p.n.e, i da je u Evropu stigao zahvaljujući venecijanskom istraživaču Marku Polu.

13. Keks kornet za sladoled se prvi put pojavio 1904.godine na Svjetskom Sajmu u Sent Luisu SAD; jednom prodavcu nestalo je staklenih čaša pa se za pomoć obratio Ernestu Hamviju putujućem prodavcu oblandi,koji je u još vruće oblande savio u oblik kupe i dobio tako prvi kornet!.

14. Rimski car Neron ostao je, između ostalog, zapamćen i po tome što je robove slao u planine kako bi mu donijeli led koji je kombinovao sa voćem. Obožavao je ovu poslasticu i služio je samo odabranim gostima.

15. Sladoled od čokolade je napravljen mnogo prije sladoleda od vanile, a prvi put je zabilježen u knjizi “Lo skalko ala moderna” koja je objavljena u Italiji 1692. godine.

16. Iako su, dakle, preteče sladoleda postojale i mnogo ranije, Italija je zemlja koja se smatra kolijevkom sladoleda kakav je nama poznat. U Italiji postoji Univerzitet koji obučava majstore za pravljenje sladoleda.

17. Profesionalni fotografi koji fotografišu hranu često koriste razne varijante krompir pirea da prikažu sladoled.

18. Najveće “izjelice” sladoleda su djeca od 2. do 12. godine života i osobe starije od 45 godina. Iako djeca spadaju u najveće obožavatelje, čak 50 % sladoleda pojedu odrasli.

19. Jaka iznenadna glavobolja koja može da se javi kada jedemo sladoled, nastaje usljed naglog hlađenja nervnih završetaka na napcima, koji signaliziraju mozgu da tijelo gubi toplotu.

20. Nacija koja pojede naviše sladoleda na svijetu su Amerikanci (čak 98% domaćinstava redovno kupuje sladoled). Slijede Novi Zeland, Danska, Australija, Belgija i Luksemburg, Švedska, Kanada, Norveška, Irska i Švajcarska

21. Profesionalni degustatori sladoleda ovu poslasticu probaju specijalnom zlatnom kašičicom koja im omogućava da osjete pravi ukus sladoleda.

22. Amerikanci su još davno, kao dio tipičnog američkog obroka, servirali sladoled od vanile doseljenicima prispjelima na Elis ajland. Doseljenici su mislili da je sladoled ohlađeni maslac pa su ga mazali na hljeb.

23. U Drugom svjetskom ratu letjeli su bombarderi ukrašeni slikom sladoleda na štapiću, simbolom američkog stila života.

24. Bivši američki predsjednik Ronald Reagan je 1984. godine, mjesec jul proglasio nacionalnim mjesecom sladoleda! Tu tradiciju prekinuo biviši predsjednik SAD, Barak Obama koji je kao mladić radio u poslastičarnici.

25. U Kanadi je 1988. godine spremljen najveći sladoled na svijetu koji je sa svoje 24 tone ušao i u Ginisovu knjigu rekorda.

26. Najveća porcija sladoleda na svijetu napravljena je 1985. godine. Bila je visoka 4 metra i prelivena sa 145 litara preliva od čokolade.

27. U cijelom svijetu, sladoledi od vanile, čokolade i jagode su među omiljenim ukusima, a preliv od čokolade je omiljeni preliv.

28. Statistički podaci pokazuju da se najviše sladoleda proda nedjeljom.

29. Sladoledi sa etiketom “lajt” imaju oko 50% manje kalorija u odnosu na obični sladoled, ali to ne znači da su zdraviji.

30. Među najneobičnijim sladoledima su oni sa ukusom avokada, bijelog luka i azuki pauslja, te sladoled od kiselih krastavaca…

31. U Velikoj Britaniji postoji poslastičarnica u kojoj se služi sladoled od majčinog mleka.

32. Najskuplji sladoled na svijetu košta 1.000 dolara. Napravljen je od listića 23-karatnog zlata, kavijara i drugih skupocjenih sastojaka.

33. Sladoled za desert češće biraju muškarci nego žene. Među onima koji svoju posudicu od sladoleda poližu do kraja je opet više muškaraca (13 %) od žena (8 %).

34. Svaki peti konzument svoju poslasticu nesebično podijeli sa svojim kućnim ljubimcem, psom ili mačkom.

35. Jedan od najvažnijih sastojaka sladoleda je vazduh, bez kojeg bi se sladoled potpuno zaledio i postao tvrd poput kamena.

36. Statističari su otkrili da kuglica sladoleda nestaje nakon tačno 50 “lizova”.

37. Najljući sladoled na svetu je “dah đavola” “Respiro di Diavolo” ovaj sladoled je čak 500 puta ljući od najljućeg Tabasko umaka (sosa), te posjeduje 1.569.300 skovila (poređenja radi najljuće papričice na svetu ima između 1,4 i 2,2 miliona jedinica Skovila.) Može se probati u škotskom kafiću “Aldvič”

38. U Koreji postoj sladoled za triježnjenje čije je ime “Gjeonđo”, što na južnokorejskom znači “drži se”.

39. U blizini italijanskog grada Bolonje otvoren je 2003. godine je prvi “Đelato univerzitet“. Najrazličitije kurseve iz oblasti proizvodnje sladoleda organizuje najveći proizvođač mašina za sladolede „Karpiđiana“. Godišnje njihova predavanja odsluša više od 6000 polaznika.

40. Amerika je najveći potrošač sladoleda po glavi stanovnika. Prosječan Amerikanac potroši 26 litara sladoleda godišnje, a njih 87% u svakom momentu ima sladoled u svom zamrzivaču.

BHRT

Podijelite članak
  • 15
    Shares