Zanimljive činjenice o “zimskim” bebama!

Čini li vam se ponekad da bebe zimi kao da iskaču iza svakog ugla? Stručnjaci su utvrdili neke poprilično zanimljive učinke sezone kada je beba rođena na njezin razvoj i zdravlje.

Zimske bebe češće su u obiteljima slabijeg imovinskog statusa

No, razlog nije grijanje tijelima zimi, već upravo suprotno, što roditelji slabijeg imovinskog statusa najčešće ne koriste klima uređaje, pa su seksualni odnosi ljeti znatno rjeđi.

Zimske bebe su veće od svojih ljetnih cimera

Bebe rođene u zimskim mjesecima prosječno više teže od beba koje su rođene u ljetnim mjesecima. Također, imaju veći opseg glave. Djelomično se razlog krije u tome što trudnice ljeti vrlo slabo jedu zbog osjetljivog želuca na mnogobrojne mirise iz okoline, dok se u zimskim mjesecima rješavaju tog problema, pa mogu i više uživati u hrani.

Manja vjerojatnost multiple skleroze

Mamino zdravlje tijekom trudnoće bitno može utjecati na zdravlje djeteta. No, jeste li znali da i vrijeme začeća može imati utjecaja na djetetovo zdravlje? Na Oxfordu je otkriveno kako djeca rođena u studenom najrjeđe imaju multiplu sklerozu, dok se najčešće pojavljuje kod djece začete u zimskim mjesecima.

Zimske bebe češće se rađaju prije termina

Zimske bebe imaju 10% veće šanse da će biti rođene prije termina. Pretpostavlja se da je ovaj podatak izravno povezan sa činjenicom da su zimske bebe veće, pa se brže i razvijaju.

Zimske bebe su pristojnije

Zvuči suludo? Ipak, na sveučilištu Queensland potvrdili su ovu tezu. Proučavajući nestašne četverogodišnjake i petogodišnjake utvrdili su kako su oni rođeni u zimskim mjesecima znatno smireniji i pristojniji.

Zimske bebe sklonije depresiji

Izloženost suncu vrlo je važna za razvoj bebe već od prvih dana. Tegobe kod zimskih beba koje se javljaju, kao što su bipolarne depresije, neurološki poremećaji i loše raspoloženje vrlo često se povezuju sa nedovoljno vremena provedenog na svježem zraku i izloženi sunčevoj svjetlosti.

Zimske bebe imaju slabije kosti

Još jedna posljedica bebine nedovoljne izloženosti suncu. Ljetne bebe su u prosjeku oko pola centimetra više i posjeduju gotovo 12 kubnih centimetara kosti više od zimskih beba. Zaslužan je vitamin D za čiju je apsorpciju u organizmu potrebna prisutnost sunca.

cazin.net