Zanimljivi podaci: Zbog korone u jednom dijelu naše zemlje zabilježen manji broj razvoda

svadba
Podijelite vijest

U prvih pola godine u RS-u registrovano je 59 razvoda manje u odnosu na isti period prošle godine, rekli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Konkretno, prema podacima Zavoda, broj razvoda u prvih šest mjeseci ove godine bio je 335.

“Taj broj je bio veći u prvoj polovini prošle godine, kada ih je bilo 394”, rekli su iz Zavoda.

Ističu da su podaci za ovu godinu podložni promjenama do njihovog konačnog godišnjeg objavljivanja.

“Bitno je napomenuti da je u prvoj polovini ove godine sklopljeno 2.145 brakova”, – poručili su iz Zavoda te dodali da su u prvoj polovini prošle godine godine sklopljena 2.153 braka.

ČITAJ JOŠ:  Zanimljiv slučaj: Zazidali mladoženju da se ne bi predomislio

Komentarišući ove podatke, sociolog Ivan Šijaković ističe da je razvod postupak gdje nestaje svako povjerenje, podrška, saradnja, poštovanje i ljubav među bračnim partnerima. To je, kako kaže, traumatična situacija za bračni par, pogotovo za djecu, ako ih ima u tom braku.

“Mislim da je djelovanje pandemije djelimično homogenizovalo brakove. Smanjio se broj kontakata s neformalnim partnerima i suzio se prostor za bračne rizike, komotnije ponašanje i izazove”, rekao je Šijaković.

Dodaje da je odluka za razvod najčešće uslovljena shvatanjem nekog od partnera, ponekad i oba, da je napravio pogrešan izbor prilikom zasnivanja braka.

ČITAJ JOŠ:  Zanimljiv slučaj: Zazidali mladoženju da se ne bi predomislio

“Na razvod braka utiču i brojni socijalni problemi na koje porodica nailazi, zatim okruženje u kome žive, nespremnost partnera na odricanje od svojih stavova i principa i neravnopravan odnos među partnerima”, je Šijaković.

On smatra da će se broj razvoda ponovo povećavati u narednom periodu.

“Dosta je elemenata u sadašnjem vremenu koji su protiv braka kao temeljne jedinice društva. Brak i porodica su na udaru liberalističkog, konzumerističkog i rizičnog društva, koje se sada nameće od zapadnih centara moći”, istakao je Šijaković.

ČITAJ JOŠ:  Zanimljiv slučaj: Zazidali mladoženju da se ne bi predomislio

Banja Luka neslavni rekorder

Na nivou grada Banja Luka od posljednjih pet godina u 2021. godini zabilježen je najveći broj rastava brakova, koji dostiže čak 292, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prenosi Srpskainfo.

“U 2017. godini bilo je 267 razvedenih brakova, u 2018. taj broj je bio nešto veći te su zabilježena 273 razvoda, dok su u 2019. godini bilo 232, a u 2020. godini 249”, rekli su iz Zavoda.


Podijelite vijest