Zanimljivi uskršnji običaji širom svijeta

Podijelite vijest

uskrs-vaskrs

Uskrs se širom svijeta proslavlja na najrazličitije načine – uz tradicionalnu trpezu i zanimljive običaje, od “lova na jaja” po baštama i svečanih povorki do puštanja zmajeva.

U Francuskoj se na Uskrs, poslije tradicionale mise i potrage za skrivenim jajima po bašti, porodica okuplja oko pečenog jagnjeta na trpezi, a za sutradan je obično predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu zemlje u Uskršnji ponedeljak pravi džinovski omlet.

Italijani ovaj praznik dočekuju uz kolombu, kolač u obliku golubice koja je simbol dobrih vijesti, a sličan zlatnožuti uskršnji kolač, koji se naziva mona, peče se i u Španiji, ponegdje i s jajima koja se ređaju po površini prije pečenja.

U Engleskoj na prazničnom stolu umjesto jagnjetine uglavnom služe šunku, dok su uskršnja jaja i tamo obavezan dio praznika. Mali Englezi često idu od kuće do kuće tražeći slatkiše.

Takav običaj je prisutan u Finskoj, gdje djeca na Uskrs, maskirana u starice ili vještice, kucaju na komšijska vrata i dobijaju bombone i čokolade. Tradicija “uskršnjih vještica”, koja se naziva Virpominen, potiče iz legende, prema kojoj trolovi i vještice izlaze između Velikog petka i uskršnje nedjelje.

U skandinavskim zemljama se vjeruje i da na Uskrs treba ustati rano jer se tada može videti kako sunce pleše. Žuta boja sunca je, inače, boja kojom se ukrašavaju jaja u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

Švajcarci uoči Uskrsa ukrašavaju izvore i fontane, odajući počast vodi, koja je neophodna za život, a Uskrs je praznik obnovljenog života.

U Poljskoj na Uskršnji ponedjeljak prijatelji jedni druge polivaju vodom kako bi “sprali grijehe”, pa se zato taj dan i naziva Smigus Dingus, što znači “mokri ponedjeljak”.

Poljaci jaja boje ili ukrašavaju lanenim vlaknima, dok se Rusi pridržavaju tradicionalnog kuhanja jaja zajedno s ljuskom od crnog luka.

Rusi za trpezom uživaju u jagnjetini na maslacu ili pečenoj šunki, za desert se slade kuličom – kolačem od kiselog tjesta s rumom i šafranom, a tu je i paška, “čizkejk” u obliku piramide.

I Grci Uskrs dočekuju uz jaja i jagnjetinu, kao i mageiricu – supu za jagnjećom iznutricom, a svi za stolom se potom s tri prsta “tucaju” jajima, koja su uglavnom obojena u crveno – simbol Hristove krvi.

U Njemačkoj, tradicionalna uskršnja vatra okuplja uveče roditelje i djecu, kao simbol sunca, koji slavi proljeće i kraj zimskog perioda.

Njemci imaju još jedan običaj – to je Osterbaum, uskršnje drvo ili žbun ukrašen obojenim ljuskama od jaja, kao plodovima koji simbolizuju povratak toplote.

U SAD uskršnji zeka donosi djeci čokolade, bombone i mančmelou. Američki predsjednik na uskršnji ponedeljak organizuje veliko kotrljanje jaja u vrtu Bijele kuće.

Nezavisne novine