ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE: Ko se više kupa, muškarci ili žene?

Žene su ipak češći gosti u tuš kabini od muškaraca u dobrom dijelu svijeta, a od jačeg spola odskaču Šveđani i Ameri koji se najviše tuširaju.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Muškarce obično prati glas prljavijeg spola, no istraživanje Euromonitora u 16 zemalja svijeta pokazalo je da razlike nisu toliko drastične koliko se obično misli. Najčešći gosti tuš kabina na svijetu su Brazilci koji se tuširaju 12 puta sedmično, a kosu peru četiri puta u istom razdoblju.

Žene gotovo u cijelom svijetu dominiraju po broju sedmičnih tuširanja, osim u Americi i Švedskoj gdje su muškarci ipak u maloj prednosti po učestalosti pranja.

Meksikanci su također često u kupaonici s osam tuširanja sedmično, uz čak šest pranja kose, a toliko često se tuširaju i Kolumbijci uz dvostruko manje pranja kose.

Sve u svemu, globalni prosjek nije loš – ljudi se peru najmanje svaki drugi dan, uz dva pranja kose sedmično, a znanstvenici tvrde da je dobar dio tih navika nastao nakon bombardiranja reklamama kojima kozmetička industrija promovira što češće pranje.

No, ako se tuširate i koristite baš svaki put gelove i šampone, lako ćete isušiti kožu što će vas učiniti sklonijim infekcijama zbog uklanjanja bakterija s kože koje su dobre za nju.

072INFO TV